Pašić: Za besplatne udžbenike 700 miliona dinara

Za besplatne udžbenike osnovaca iz socijalno ugroženih porodica za narednu školsku godinu Ministarstvo prosvete izdvojilo je 700 miliona dinara.

Već 12 godina, Vlada Srbije preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obezbeđuje besplatno udžbenike za učenike iz socijalno ugroženih porodica.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalnu ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Zatim učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kojima su potrebni prilagođeni udžbenici, kao i đaci koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

„Pravo na besplatne udžbenike ima oko 18 odsto učeničke populacije. Dobijaju se udžbenici za prvi i drugi ciklus osnovne škole i to je od 85.000 do 87.000 učenika, zavisi od kategorija koje su već navedene“, rekao je Pašić.

Roditelji se za besplatne udžbenike prijavljuju školama, koje pak Ministarstvu prosvete dostavljaju podatke do 1. marta 2021. godine. Škola je dužna da blagovremeno obavesti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika, prikupi dokumentaciju i u informacioni sistem unese tačne podatke o učeniku.

Pašić kaže da se od sredstava koji preostanu nabavljaju udžbenici i za školske biblioteke, te ukoliko se desi da neko od učenika nije na vreme konkurisao za besplatne udžbenike škole mogu na revers učenicima da ustupe komplete koje će na kraju školske godine da vrate.

Iz Ministarstva prosvete ukazuju direktorima škola da su prethodnih godina školske biblioteke dobijale udžbenike i da iz tih rezervi mogu da se formiraju kompleti koji mogu da se koriste.

„Ti udžbenici se izdaju na revers,vraćaju se školama i škole mogu da ih proslede drugim učenicima. Takođe, škole mogu da organizuju razmenu udžbenika između različitih razreda“, rekao je Pašić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button