Od danas u Niškoj tvrđavi, projekat vredan 850.000 evra

Niška tvrđava dobila je danas na prostoru pored stare barutane i nekadašnjih ateljea, stalnu postavku srednjovekovnog oružja.

 

Foto: Printscreen

 

Katapult, balvan za probijanje prepreka, lukovi i strele, postavljeni su u tvrđavi zahvaljujući projektu pod nazivom „Povećanje turističke atraktivnosti Sofije“ i Niša, koji je Evropska unija finansirala kroz IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Direktor Instituta za progres i saradnju regiona Zapadnog Balkana Bratislav Stojiljković kazao je da se projekat posle dve godine privodi kraju.

„Ukupna vrednost projekta je oko 850.000 evra, s tim što je najveći deo sredstava obezbedila EU, a deo Institut za progres i saradnju i Grad Sofija“, rekao je Stojiljković.

Pored stalne postavke srednjovekovnog oružja koje je verno originalu i u funkciji, dodao je, urađne su i makete tvrđave iz njenog najranijeg perioda.

„Uradili smo i studiju skrivenih turističkih blaga koje imamo na području Nišavskog okruga, a to isto ali na svom području uradili su i naši partneri na projektu u Bugarskoj“, izjavio je Stojiljković.

On je istakao da je u okviru projekta uradjena i građevinsko-tehnička dokumentacija koja će Gradu Nišu omogućiti da iz sopstvenih sredstava ili donacija rekonstruiše objekte u tvrđavi u kojima su se nalazili ateljei pre nego što su izgoreli u požaru.

Mario Filipov iz Istorijskog instituta u Sofiji rekao je da će zahvaljujući pomenutom projektu u tom gradu biti obnovljen kasnoantički mauzolej, tako da će turisti moći da vide i taj deo istorije glavnog grada Bugarske.

Projekat „Povećanje turističke atraktivnosti Sofije“ u Srbiji realizuje Institut za progres i saradnju regiona Zapadnog Balkana sa sedištem u Nišu, a vodeći partner je Grad Sofija i Udruženje „Love and Light“.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button