Liturgija uoči Sabora, služi partrijarh Porfirije

U Hramu Svetog Save u Beogradu počela je liturgija koja prethodi redovnom zasedanju Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, prvom kojim će predsedavati patrijarh Porfirije nakon ustoličenja u februaru ove godine. Liturgiju služi patrijarh Porfirije sa arhijerejima.

Izvor: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sabor SPC održava se nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije virusa korona, a ovo će biti drugi put da se održava u Hramu Svetog Save.

Očekuje se da će jedna od glavnih tema najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita crnogorsko-primorskog za kojeg će, prema navodima medija, biti izabran episkop budimljansko-nikšić Joanikije, koji je i trenutni administrator Mitropolije na Cetinju.

Među temama očekivalo se i da bude izbor mitropolita zagrebačko- ljubljanskog, ali kako navode Večernje novosti, pozivajući se na izvore iz SPC-a, velike su šanse da taj izbor neće biti među temama ovog zasedanja Sabora jer je to, navode, izuzetno osetljivo mesto, pa je procenjeno da ne treba žuriti sa biranjem nadležnog arhijereja.

U tom slučaju, zagrebačkom mitropolijom kao administrator nastaviće da upravlja patrijarh Porfirije.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Izvor: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na KiM i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana pošto su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije „u opasnosti“.

Priština, naime, traži da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button