Krizni štab: Stare mere ostaju na snazi, a nove se odnose na škole i ulazak građana u Srbiju

Na sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija i konstatovano da aktuelne mere daju rezultate. Stare mere ostaju na snazi, a nove se odnose na škole i ulazak građana u Srbiju.

Foto Tanjug/ arhiva

Krizni štab je, nakon sednice, preporučio da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocenjivanje. Građani Srbije koji žive u inostranstvu ne moraju u karantin ukoliko su kompletno vakcinisani vakcinama iz Srbije. Postojeće mere neće biti ublažene, poručio je Zoran Gojković.Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za medij da postojeće mere neće biti ublažene jer je i dalje veliki broj novozaraženih.

„Taj broj ne možemo kazati da je stabilizovan, povećava se minimalno u odnosu na svaki prethodni dan što govori da su postojeće mere sigurno doprinele tome da nemamo nagli eksponencijalni rast“, naglasio je Gojković.

Pošto su brojevi i dalje visoki, potrebno je, ističe, da nastavimo da radimo ono što smo i do sada.
Naglašava da su na sednici analizirane dve stvari.

Prva je, navodi, zahtev Ministarstva prosvete i škola da se omogući, prvenstveno đacima koji su od početka godine onlajn, da uz sve moguće mere ocene daju u malim grupama u školama gde za to postoji mogućnost.

„Ministarstvo prosvete će u koordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnost i model da učenici dođu, kada je neophodno da se ocene, a mora da postoji lični kontak, da im se dozvoli da obave oceinjvanje“, navodi Gojković.

Druga stvar je, ukazuje, ulazak građana Srbije u Srbije.

„Svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji, i to sa potvrdom iz Srbije, moći će da uđu u Srbiju bez pi-si-ar testa i bez izolacije kao što je do sada bila“, napomenuo je Gojković.

Epidemiološka situacija je takva da nismo u mogućnosti da popuštamo mere ili bilo šta, poručio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar .

Lončar je, posle sastanka, rekao da su u Srbiji bolnički kapaciteti popunjeni 90 odsto i da u ovom trenutku uspevaju da sve one, koji zahtevaju bolničko lečenje, smeštaju u bolnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button