Krizni štab: Bez novih mera u Srbiji

Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali jedinstven je stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici štaba, u petak, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

IZVOR: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Kon kaže da je jasno da se epidemiološka situacija pogoršala i da treba pojačati kontrolu kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje virusa.

„U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen“, rekao je Kon novinarima nakon sednice.

Prema njegodim rečima, neophodno je pojačati kontrolu nadzora i u školama.

„Pojačaće se nadzor oboljevanja u školama, za sada nemamo podatke koji ukazuju na veliki rizik. To je važno, jer su iskutva iz drugih zemalja pokazala da da se prenošenje dešavalo u školama“, rekao je član Kriznog štaba.

On je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake skole i lokalnog zavoda na terenu.
Epidemiolog je dodao da su mesta odakle se prenosi infekcija ski centri i zimovališta.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je epidemijska situacija u celoj zemlji nepovoljna, a u pojedinim gradovima i vanredna.

Branislav Tiodorović je rekao da je epidemijska situacija vanredna u Beogradu, Novom Sadu, Arilju, Kraljevu.
Vrlo je jasno, ističe, da opet imamo situaciju koja podseća na neke prtethodne dve kada smo posle mirnih perioda imali tendenciju rasta broj obolelih i pozitivnih.

Kaže da će Krizni štab morati da razgovara o pooštravanju mera, za šta postoje dve opcije.
Prva je, navodi epidemiolog, da se donesu mere koje se odnose na celu državu jer se ove i sledeće nedelje očekuje porast broja zaraženih.

Druga je da se u pojedinim lokalnim samoupravama donesu posebne mere i postavi pitanje odnosa lokalne samouprave prema ovoj situaciji, dodaje Tiodorović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button