Kako do odmora?

Evropska komisija predložila je uvođenje digitalnih potvrda za slobodno putovanje. Kako će ova odluka uticati na nas, i šta da rade oni koji su uplatili putovanje a ne mogu da otputuju jer su zaraženi koronavirusom? Kako objašnjava direktor JUTE Aleksandar Seničić, pre svega se regulative odnose na građane Evropske unije, a alternative su negativan PCR, negativan antigenski tekst, kao i test na antitela. Takođe, još se čeka odluka u vezi sa zemljama koje nisu u Evropskoj uniji.

Ilustracija/Foto: Shutterstock/Cara-Foto

„Sa jedne strane, vakcinacija nije obavezna, a sa druge, neozbiljno je da diskriminišu ljude koji su primili neke druge vakcine“, izjavio je Seničić. Dodaje da kako je važno to što, ipak, svaka članica EU može da reguliše ova pitanja na državnom nivou. „Ovog trenutka, i oni koji su primili vakcinu, u dosta zemalja moraju da imaju i negativan PCR test, i da je to jednostavno tako. U Srbiji, ako je prošlo dve nedelje ili više od revakcinacije, za povratak u zemlju nije potreban negativni PCR test“, kaže.

Uprkos trenutnim regulativama, Seničić smatra da su ruski i kineski turisti veoma važni svim velikim gradovima zbog turizma, pa bi ponovo usledila velika kriza ukoliko oni koji su primili te vakcine ne bi mogli da putuju u zemlje EU.

Što se turističkih agencija tiče, one i dalje rade, ali smanjenim intenzitetom. „Ako ljudi uplate po ‘First minute’ cenama, sav novac će dobiti nazad ako bude u pitanju viša sila“, kaže Seničić.

„Uvek preporučujem da se zdravstveno osiguranje uplati, jer u tom slučaju, kada je vaša odgovornost, hotelijeri i prevoznici ne vraćaju novac, a osiguranje će vam pokriti troškove“, naglašava.

Za zemlje „Malog šengena“ nije nam potreban nikakav preduslov za putovanje u njih, kao i za vraćanje u Srbiju. Krizni štabovi u Italiji i Španiji su produžili zatvaranje, tako da na te destinacije, čini se, objektivno ne možemo računati ove sezone, ističe Seničić.

„Za Tursku je potreban PCR test, međutim imamo najave da će biti ukinut PCR test uz testiranje na granici. Turci takođe iskazuju želju za priznavanje sertifikata o vakcinaciji, jer je i dobar deo njihovih građana vakcinisan kineskom vakcinom“, naglasio je.

Kako smo nadomak rešenja oko takozvanih „kovid-pasoša“ tako se i nameću razne dileme oko načina na koji ćemo putovati. Međutim, ako je sudeći po našoj anketi građani Srbije su i u ovom slučaju dosta podeljeni. Evropska komisija predložila je stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje u Evropskoj uniji tokom pandemije.

U Evropskoj komisiji kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji. Shodno tome, pitali smo Vas da li ćete vakcinu birati prema tome gde možete da putujete sa njom?

Čak 35 odsto je odgovorilo da izbor vakcine neće uticatati na njih, jer ne planiraju da se vakcinišuOko 27 odsto naših čitalaca je odgovorilo da će birati vakcinu prema tom kriterijumu, odnosno da će izabrati onu koju EU prihvata, dok je 15 odsto odgovorilo da će birati prema drugim kriterijumima.
Za 12 odsto čitalaca je svejedno koja je vakcina, dok na 11 odsto odluka EU neće uticati jer neće birati vakcinu prema tome koje EU odobri.

U Komisiji navode da će sertifikate trećih zemlja priznavati kao ekvivalente evropskim sertifikatima ako budu izdavani na bazi poverenja i izbegavanja zloupotreba i ako budu interoperabilni sa evropskim sistemom provere informacija.Predlog Brisela da kovid pasoši važe samo za vakcinisanje onim vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) uzbunio je javnost u Srbiji zbog toga što se ruska i kineska vakcina ne nalaze na spisku odobrenih, a upravo je njih primilo najviše građana. Međutim, i direktor Jute Aleksandar Seničić i predsednik države Aleksandar Vučić, poručili su da nema razloga za brigu.

Kako je Seničić objasnio za naš portal, za sada je jedino izvesno da je preduslov svih uslova da epidemiološka situacija u Srbiji bude bolja i sigurnija da bismo uopšte razmišljali o putovanjima.
Predlog Evropske komisije o digitalnim sertifikatima takođe podrazumeva i mogućnost odluke samih zemlja članica koje će sve vakcine, pored onih odobrenih u EU, da priznaju kao validne za ulazak na njihovu teritoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button