Janković: Vakcinacija neće preko noći zaustaviti epidemiju

Iako je broj novozaraženih u Srbiji stabilan, još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera

Iako je broj novozaraženih u Srbiji stabilan, još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković. Vakcinacija je veoma važna u sprečavanju širenja zaraze, ali neće preko noći zaustaviti epidemiju.

Imunolog Srđa Janković kaže da je teško proceniti kad će virus biti pobeđen, jer to zavisi od mnogo faktora, ali najviše od nas samih.

Vakcinacija jeste važan, možda i najvažniji faktor za pobedu virusa, ali da će ona preko noći zaustaviti epidemiju, to niko ne može da očekuje. Uz sve epidemiološke mere koje su na snazi, vakcinacija će pomoći da dođe do poboljšanja koje tek treba se desi. U ovom trenutku imamo povoljnije brojeve, ali su oni i dalji visoki i bilo kakva predviđanja su teška“, rekao je dr Janković.

Iako je u Srbiji vakcinisano skoro pola miliona ljudi, još smo daleko od kolektivnog imuniteta.

„Daleko smo od 70-80 odsto. Ali sad je najvažnije da se usredsredimo da zaštitimo što više života. Što se više ljudi vakciniše to je više zaštićenih života“, poručio je član Kriznog štaba i dodao da uz vakcinaciju moramo i dalje da strogo sprovodimo epidemiološke mere.

Dr Srđa Janković rekao je da se još nisu stekli uslovi za vraćanje publike na sportska takmičenja i da je nezahvalno precizirati kad će to biti moguće.
Slično je i sa ugostiteljskim objektima.

„Uz sve razumevanje ove problematike, moram da kažem da nije vreme za ublažavanje mera. Ne još, to je najkraći odgovor“, zaključio je imunolog Janković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button