Ivanuša: Deci samo ispitane vakcine

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da bi roditelji trebalo da znaju da preporuka za vakcinaciju dece neće biti data za vakcine koje nisu potvrđene kliničkim ispitivanjima, ukazujući da SZO trenutno ne preporučuje vakcinaciju dece, jer u mnogim zemljama nema vakcina za starije.

On je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da SZO na globanom nivou želi da budu obezbeđene vakcine za prioritetne grupe i objasnio da je cilj da se na svetu do kraja ove godine vakciniše 30 odsto odraslog stanovništva.

Foto Tanjug/ D. Kujundžić

„Trenutno smo daleko od toga. Deca nisu prioritetna grupa. Ako ima vakcina, mogu da se vakcinišu i deca“, rekao je Ivanuša.

Upitan kada će biti odobrena ruska vakcina, on je odgovorio da će to biti „kada se završi postupak“ i naglasio da bi proizvođač trebalo da obezbedi kompletnu dokumentaciju i ispitivanja.

U toku je rad na tome, naglasio je Ivanuša i dodao da se, istovremeno, „vrše inspekcije proizvodnih kapaciteta“.

„To ne znači da ruska vakcina nije dobra. Rezultati u medicinskim revijama su bili vrhunski, samo sada treba da prođe administrativnu proceduru“, izjavio je Ivanuša.

Izvor: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button