Godišnjica zločina u Livadicama

Na današnji dan pre 20 godina u napadu na autobus „Niš ekspresa“ u Livadicama kod Podujeva poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu. Za zločin niko nije odgovarao.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije, podesća Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UKČ kojoj smo prethodnih meseci svedočili, navodi Kancelarija za KiM.

U saopštenju se ukazuje da ovaj zločin predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na KiM koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na KiM i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti.

„Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj, ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima i žrtvama makar posle dve decenije donesu mir, a porodicama trunku utehe“, navodi Kancelarija za KiM.

Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button