Evropska unija podeljena oko uvođenja korona pasoša

Evropski lideri će sutra održati sastanak kako bi se dogovorili o sertifikatu za građane Evropske unije koji su se vakcinisali protiv kovida, ali se zna da članice EU nisu jedinstvene po ovom pitanju.

dw.com

Sada kada se vakcinacija povećala širom Evrope, pojedine vlade evropskih država, kao što su grčka i španska, traže brzo usvajanje EU sertifikata za one koji su se već vakcinisali, kako bi mogli slobodno da putuju, preneo je Gardijan pisanje Rojtersa.

Međutim, kako se navodi, neke zemlje poput Francuske i Nemačke nisu za tu ideju, jer bi odluka o sertifikatu vakcinaciju načinila obaveznom i značila bi diskriminaciju prema osobama koje iz određenih razloga ne smeju ili ne žele da se vakcinišu.

Francuska, u kojoj je jak antivakcinacioni pokret, obećala je da neće primoravati svoje građane da se vakcinišu i smatra da je ideja o vakcinacionim pasošima prerana. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahteva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.Takav pasoš već ima Izrael, a žele, kako je kazao, da uvedu i neke druge evropske zemlje.

Tim pasošem treba da se omogući ponovo normalan život.
Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, pre svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malra, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Ukoliko do toga ne dođe Austrija će, poručuje, samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja.
Prema njegovim rečima, brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa onim zemljama koje to žele.Do leta biće nam potreban pasoš o vakcinaciji, podvlači Kurc.

Izvor: Nova S

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button