Epidemijska situacija sve bolja, stigla nova isporuka „Sinofarma“

Od početka epidemije, u Srbiji je ukupan broj zaraženih koronavirusom 709.269, umrle su 6.752 osobe, a broj testiranih je 4.061.461

Nastavlja se pad broja novozaraženih, iz dana u dan epidimijska slika je sve bolja.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, potvrđen 391 novi slučaj koronavirusa na osnovu 9.928 testiranih uzoraka.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, preminulo je 13 osoba. Na respiratorima je 67 najtežih pacijenata.

Od 391 novog slučaja koronavirusa, najviše ih je u Beogradu – 68, dok ostali gradovi beleže manje od 30 novozaraženih.

Posle Beograda najviše novih slučajeva infekcije ima Novi Sad – 24, a slede Niš i Novi Pazar sa po 15.

U Pančevu i Smederevu je registrovano po 11 novih slučajeva, dok ih je u ostalim mestima manje od 10.

Nastavlja se vakcinacija na više od 220 punktova. U Srbiju danas stiže novi kontingent od 266.000 doza vakcina „Sinofarm“.

U Srbiji je počela Kampanja za vakcinaciju mladih protiv koronavirusa.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će sednica Kriznog štaba biti održana sledeće nedelje, dodajući da se razmišlja o eventualnom relaksiranju nekih mera.

Poručila je da je epidemiološka situacija u velikoj meri stabilna zbog vakcinacije, ali i da nema mesta opuštanju dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je manje od 12 odsto vakcinisanih među građanima uzrasta od 18 do 35 godina što je, kako je ocenio, nedovoljno i pozvao je mlade da se vakcinišu kako bi im festivali i kulturne manifestacije bili „dostupniji“.

Tiodorović je na konferenciji za medije povodom kampanje Ujedinjenih festivala Srbije za vakcinaciju mladih rekao da mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada se zaraze virusom, ali da među njima ima i hroničnih bolesnika kod kojih se razbolevanje od kovida-19 završava fatalnim ishodom.

Predsednik Aleksandar Vučić je naveo da je uveren da u narednih 20-ak dana možemo da dođemo do cifre od 50 odsto vakcinisanih punoletnih, bar prvom dozom, ali da je sve na ljudima.

12.03 – Stiglo 266.000 doza Sinofarma

Avion sa 266.000 doza vakcina protiv korona virusa „Sinofarm“ sleteo je danas na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

10.36 – Gnjatović: Još milion revakcinisanih do kolektivnog imuniteta

Sve manje novozaraženih i proces imunizacije u Srbiji pokazuju da smo sve bliže kolektivnom imunitetu, a potrebno je da se potpuno vakciniše još milion ljudi da bismo ostvarili prvi prag kolektivnog imuniteta, kaže naučna saradnica INEP-a Marija Gnjatović.

10.22 – U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji četiri nova slučaja kovida

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata potvrđena su četiri nova slučaja korona virusa, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

09.27 – Đerlek: Na mladima velika društvena odgovornost

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek saopštio je danas da je prvu dozu vakcine do sada primilo 2.370.000 građana Srbije i da je sa obe doze vakcinisano 1.871.000 osoba, i upozorio da je na mladima velika društvena odgovornost u nastavku procesa imunizacije.

09.03 – Vesić: Još 27.000 doza do polovine potpuno imunizovanih

Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je vakcinisano 669.529 punoletnih osoba, što iznosi 48,1 odsto punoletnog stanovništva Beograda, saopštio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button