EK predložila uvođenje „kovid pasoša“ za lakše kretanje unutar EU

Evropska komisija predložila je stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije kovida 19.

Ilustracija Twitter

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida 19 ili dobila negativan rezultat testa ili se oporavila i ima antitela.

U EK kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupni za sve građena EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izadavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

„Namera nam je da ovim sertifikatima pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbednan, odgovorn i kredibilan način“, poručila je predsednica EK, Ursula fon der Lajen.

Sertifikati će sadržati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o vakcini (testu), oporavku i jedinstveni identifikator potvrda.

Digitalni zeleni sertifikat će važiti u svim državama članicama EU, u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, i biće davani za građane EU i članove njihovih porodica bez obzira na nacionalnost, kao i za nosice boravišnih dozvola u EU.

U Komisiji navode da će sistem digitalnih zelenih sertifikata biti „privremena mera“, koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije Kovid-19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button