ĐERLEK: Krajem juna bićemo blizu kolektivnog imuniteta

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek očekuje da će krajem juna Srbija biti blizu kolektivnog imuniteta što se tiče koronavirusa i da će do tada biti vakcinisano oko 2,5 miliona stanovnika.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je naredna četiri meseca važno da se svi pridržavaju svih epidemioloških mera – maska, distanca, higijena ruku…

„Do sada smo revakcinisali 456.584 građana. Siguran sam da ćemo do 1. maja imati 1,4 miliona ljudi koji su primili obe doze vakcine, a do kraja juna oko 2,5 miliona. Mi smo krajem juna blizu kolektivnog imuniteta”, rekao je Đerlek.

On je naveo da zabrinjava to što raste broj zaraženih pacijenata, ali i da se tek danas očekuju realniji brojevi i veći broj zaraženih u odnosu na juče.

Upitan kakve će biti odluke Kriznog štaba na sutrašnjoj sednici, on je rekao da je siguran da neće doći do popuštanja mera, a da li će doći do pooštravanja, zavisiće od današnjih rezultata i kakva će biti situacija s brojem novozaraženih.

„Mi moramo zaštititi zdravlje ljudi. Ne može vakcina sama da pobedi koronu, moramo svi zajedno”, rekao je Đerlek.

On je dodao da će korona sigurno trajati još nekoliko godina, da neće biti u obliku u kome je sada, kao i da je cilj je da se spusti na nivo sezonskog gripa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button