Đaci u klupama uz Bože pravde i časove od 45 minuta

Model nastave određen je u skladu sa epedimiološkom situacijom u lokalnim sredima „po sisteme boja na semaforu“ – crvene, zelene i žute

BEOGRAD – Školska godina počeće danas sa đacima u klupi i neposrednim predavanjem gradiva, u najvećem broju škola. Prvi put je predviđeno i intoniranje državne himne.

Model nastave određen je u skladu sa epedimiološkom situacijom u lokalnim sredima „po sisteme boja na semaforu“ – crvene, zelene i žute, tako da je, u zavisnost od nje, predvidjen eventualni prelazak škole iz jedne u drugu.

Onlajn nastava je u srednjoj školi u Tutinu, dok je u 15 opština i gradova po kombinovanom modelu. Mesta gde je kombinovani model su Novi Pazar, Preševo, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija i Bojnik.

Ilustracija, škola, Osnovci, đaci, školsko Dvorište, Veliki Odmor
foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Stručni tim sastavljen od predstavnika „Batuta“ i ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja opredeljivaće koja lokalna samouprava će, a time i škola, pripasti kojoj zoni, u zavisnosti od epidemiloške situaciji u opštoj populaciji.

Kako je objašnjeno, tamo gde je neposredna nastava, učenici ; moraju da nose maske prilikom ulaska u školu sve dok dodju u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu.

đaci, maska, učenici, đak
foto: Shutterstock

„U svojoj klupi, sve dok pričaju sa drugarima takođe nose maske. Onog momenta kad čas počne i dete ćuti može da skine masku i odloži je. Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku. Onog momenta kad se završi čas i ustaje sa stolice, stavlja masku“, naveo je epidemilog Predrag Kon.

Na školskom odmoru u otvorenom dvorištu, mogu da budu bez maske ali da vode računa da nisu jako zbijeni, u suprotnom treba da ih nose.

škola, nastava, đak, đaci
foto: Shutterstock

Ukoliko jedno dete bude pozitivno ide u karantin i na onlajn nastavu, dok ostala moraju da nose masku, ako su dva deteta pozitivna – onda čitavo odeljenje ide 10 dana na onlajn nastavu, ali ne kao prethodne školske godine na dve nedelje. ; Ministar Branko Ružić je rekao da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, što ne odudara od opše populcije, ali nije dovoljno.

đaci
foto: Shutterstock

Nastavnik, koji je vakcinisan nije u obavezi da nosi masku, osim kad priđe učeniku na metar i po razdaljine, dok nevacinisani moraju da je nose sve vreme.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button