DIREKTOR RHMZ OTKRIO KADA STAJE SNEG!

Obilne padavine zadale su teškoće stanovnicima Srbije

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, najavio da sneg počinje da slabi već u noći između nedelje i ponedeljka.

Foto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić

– U ponedeljak se očekuje oblačno vreme, sa povremenim snegom koji će biti mnogo slabijeg intenziteta uz manje povećanje visine snežnog pokrivača, a jedino će na području Vojvodine doći do delimičnog razvedravanja. U utorak i sredu biće bez padavina, sa jutarnjim mrazom. U četvrtak u celoj zemlji prolazno naoblačenje sa severa, uz mešovite padavine, kišu i sneg, u nižim predelima. Padavine će biti slabog intenziteta. Od petka do kraja sedmice u većini zemlje suvo, a u brdsko planinskim predelima provejavanje slabog snega.

Kada god u Srbiji padavine budu jačeg intenziteta, pojačana je opreznost na bujice i poplave. Ipak, ima li sada bojazni za poplavama?

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a kaže da će se dnevne temperature u toku naredne sedmice se zadržati oko i malo iznad 0 stepeni, i da nema nagoveštaja naglih skokova temperature i u narednom periodu, pa će topljenje snega u nižim predelima biti sporo i postepeno, što je povoljno sa aspekta bujičnih voda i poplava.

– Prema trenutnoj analizi opreznost je potrebna za oko dve nedelje na području Zapadne Morave, Ibra i gornjeg toka Južne Morave. Republički hidrometeorološki zavod danonoćno prati situaciju i blagovremeno izdaje najave i upozorenja za sve zainteresovane subjekte – rekao je on.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button