Dečija klinika u Nišu dobila je dva inkubatora

Zahvaljujući velikoj akciji UNICEF-a i kampanji „Tako mali da bi u srce stali“, koja je pokrenuta prošle godine, od danas je Klinika za dečije interne bolesti niškog Univerzitetskog kliničkog centra, „bogatija“ za još dva inkubatora, koja će biti namenjena za lečenje prevremeno rođene dece na odeljenju neonatologije ove Klinike. Ove mašine koje „život znače“, predstavnici UNICEF-a, zvanično su uručili prvom čoveku niškog UKC, prof. dr Zoranu Perišiću i nadležnima na Klinici, uz obostranu želju da se dugogodišnja odlična saradnja nastavi.

Sama akcija za „male divove“ pokrenuta je sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, a kako je Univerzitetski klinički centar Niš, najveća zdravstvena ustanova južno od Beograda, ova donacija vrednosti od oko 20 hiljada evra, itekako je od velikog značaja.

– UNICEF, svakako ne prvi a ni poslednji put pokazuje spremnost da pomogne i zelim da izrazim zahvalnost i njima i gđi Stojanov na ovoj velikoj pomoći, na ova dva vrhunska inkubatora, koja će učiniti da mnoge porodice budu na okupu u svojim kućama, jer je medicina itekako napredovala, pa zahvaljujući stručnosti naših lekara i ovoj vrhunskoj opremi, možemo pomoći i bebicama koje se rode i sa težinom manjom od 1kg, da prebrode te prve dane u svom odrastanju i budu sa svojim porodicama nakon toga. Kao najveća zdravstvena ustanova tercijarnog tipa, ka kojoj gravitira oko 2,5 miliona stanovnika, lečimo i zbrinjavamo decu iz čitavog regiona južne i jugoistočne Srbije, a zdravstvena stanja dece, koja dolaze iz drugih ustanova, često su veoma teška. Mi ćemo se, kao Uprava Univerzitetskog kliničkog centra, na čijem sam čelu, truditi i već uveliko radimo na tome, da maksimalno unapredimo kvalitet pružanja zdravstvenih usluga koje su vezane za naše najmlađe pacijente, pre svega mislim na nova ulaganja u GAK i dečije klinike, kako zanovom opreme i aparature, tako i usavršavanjem našeg osoblja, jer su deca naša budućnost , izjavio je prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je u protekle četiri godine, definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, a nakon izbijanja pandemije COVID-19, ova organizacija je obezbedila i 12 neonatalnih respiratora, za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama.

– Iako smo uspeli da doprinesemo smanjenju smrtnosti dece u Srbiji, još uvek je pred nama dosta posla. Da bismo dostigli evropske standarde, UNICEF je u novembru pokrenuo kampanju „Tako mali da bi u srce stali“, sa ciljem da svakoj prevremeno rođenoj bebi osiguramo maksimalne uslove da doživi svoju prvu nedelju i oseti čari detinjstva. Današnja isporuka dva inkubatora, deo je opreme koju smo nabavili i koju ćemo isporučiti. I u promenjenim okolnostima koje je izazvala pandemija, UNICEF nastavlja da u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja radi na jačanju neonatalne nege u Srbiji, rekla je Ivana Mišić iz UNICEF-a Srbija.

Ni u rukovodstvu Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš, nisu krili zadovoljstvo zbog dobijanja novih aparata, ali ni zbog odlične dugogodišnje saradnje koju imaju sa UNICEF-om.

– Teško je prebrojati svu pomoć i dragocenu podršku koju smo mi u Nišu dobili od UNICEF-a prethodnih godina. Nikada nije dovoljno opreme i sredstava da bismo prevremeno rođenoj deci pružili pravu podršku od prvog trena. To su toliko osetljiva bića, zahtevni su u pogledu nege od koje zavisi njihov život i jedini izbor svih nas koji radimo ovde je da uložimo sve snage koje imamo da bismo im dali šansu da prežive i stignu svojim kućama i svojim porodicama, a UNICEF je partner na čiju podršku računamo, jer su bili sa nama i kada je najteže, izjavila je prof. dr Emilija Golubović, rukovodilac Klinike za dečije i interne bolesti UKC Niš.

Kampanji se, prema zvaničnim podacima, odazvalo gotovo 5000 pojedinaca i više od 160 kompanija. Upravo zahvaljujući njima, UNICEF je prikupio više od 10 miliona dinara, što je omogućilo nabavku četiri inkubatora, od kojih su dva namenjena Nišu, a po jedan Kragujevcu i Novom Sadu. Takođe, jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, namenjen je Institutu za neonatalogiju u Beogradu, a dva reanimaciona stola, u junu će biti dostavljena Kragujevcu.

– Mi smo sa UNICEF-om započeli saradnju prošle godine odmah po izbijanju pandemije, kada smo razmišljali gde da usmerimo sredstva da podržimo najslabije, a pomoć je bila neophodna mnogima. Videvši sa koliko posvećenosti su naši partneri iz UNICEF-a radili na tome, da pomognu naš zdravstveni sistem i lekare da se izbore sa pandemijom, apolutno smo bili odlučni da ih podržimo i sa donacijom za opremanje neonatologija u Srbiji. Pomoć ovako malim bebama, odraz je našeg uverenja da treba pomagati onima čiji životi zavise od nas, veli Jasmina Stojanov, direktorka Nova Communication, kojanje ujedno iskoristila priliku i pozvala sve građane da budu odgovorni i vakcinišu se.

Direktor UKC Niš, prof. dr Perišić, najavio je i uskoro formiranje banke krvi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, za šta ima apsolutnu podršku i Ministarstva zdravlja.

– Jedan od velikih problema trenutno u Srbiji koji nas tišti, jeste davalaštvo krvi, jer transfuzijske službe nemaju dovoljno jedinica krvi, tako da se neretko desi da postoji problem da odmah na adekvatan način pomognemo hirurškim pacijentima. Tako da ćemo se truditi da što bolje organizujemo tu službu i da dodatno podignemo svest kod građana o dobrovoljnom davalaštvu krvi, koji je već na veoma visokom nivou, izjavio je on.

Prema zvaničnoj statistici, u Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 rođeno prevremeno, a svakoga dana, novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo će zbog toga, ovakve akcije i nadalje biti nastavljene.

Osim niškom UKC, UNICEF je danas isporučio i po jedan inkubator Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kao i Centru za neonatologiju UKC Kragujevac.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button