Danas presek stanja, biće poznato ko će od đaka i sledeće nedelje u školu, a ko će nastavu pratiti od kuće

Školska godina počela je u sredu, a već danas roditelji i učenici treba da budu u pripravnost s obzirom na to da se odluka da li će đaci u različitim lokalnim samoupravama sledeću nedelju provesti u klupama ili će nastavu pratiti onlajn donosi danas do podne!

Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete ranije je najavilo da eventualna odluka o promeni načina obavljanja nastave mora da bude saopštena đacima i roditeljima najkasnije u petak u podne, a važiće od narednog ponedeljka da bi svi mogli da se pripreme.

Situacija se u svakoj školi i lokalnoj samoupravi skenira na nedeljnom nivou, a onda se podaci šalju Ministarstvu prosvete i Institutu “Batut”.

Pet parametara

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni neće biti proizvoljno već će zavisiti od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Odlučivanje o modelu nastave donosiće se za teritoriju opštine iliti grada u celini uključujući tu i Beograd. Dakle, gradske opštine se ne bi posmatrale kao posebne jedinice.

Tutin bio na onlajn režimu

Podsećamo, prošlog petka Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama i jedinicama lokalne samouprave o tome kako će sledeće sedmice učenici krenuti na nastavu po opštinama.

Većina učenika je krenula regularno u školsku godinu osim u srednjim školama u 15 jedinica i to u Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovacu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijala se po drugom modelu – kombinovanom, prema kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde se primenjivao treći model odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

Učenici koji boluju od korone ili kod kojih se postavi sumnja na koronu u periodu koji odredi ordinirajući lekar i učenici koji su bliski kontakti korona pozitivnih osoba koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima do isteka perioda karantina u skladu sa stručno-metodološkim upustvom nisu počeli sa nastavom 1. septembra.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitno rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button