Cena tegle ajvara skače na 1.000 Dinara!

Kasnije nego prethodnih godina počela je priprema ajvara u leskovačkoj kotlini.

Zbog suše i grada paprika je skupa, kilogram košta oko 130 dinara, a nema je dovoljno. To će uticati i na cenu ajvara koja će biti i do hiljadu dinara!

Foto: Shutterstock

Kad vatra zapucketa u „smederevcu“ ili ručno izrađenom kubetu i zamiriše pečena paprika znači da je počelo. Do tradicionalno pripremljenog leskovačkog ajvara, jedinstvenog ukusa, stiže se samo strpljenjem.

– Tajna dobrog leskovačkog ajvara je u dobrom receptu, dobroj paprici, načinu prženja, bez dva sata nema dobrog ajvara – otkriva samo neke tajne dobrog leskovačkog ajvara Danijela Banković iz Socijalnog preduzeća „Ruža“ u Lebanu.

Recept je zaštićena tajna, a paprika svake godine lutrija. Sunce ju je pržilo, grad oštetio, negde i uništio, umanjio rod, ali je kvalitet leskovačke ajvarke ipak odličan.

Paprika nema dovoljno

– Paprike doduše na korenu ima, ali neće da zri zbog vremenskih uslova i naravno to će na kraju uticati na cenu ajvara koja će ići od 700 do 1.000 dinara – navodi Stevica Marković iz Udruženja „Leskovački ajvar“.

Uz šerpe i oranije staju i muškarci bez obzira na godine i zanimanje.

– Ima vremena da se umorimo, polako smo krenuli i desetak dana već radimo, ali imamo još dva meseca naporna ispred nas – navodi Stevan Petrović iz gazdinstva „Petrović“.

paprike, ajvar, pečenje paprika
foto: Shutterstock

Delikatesom koji mami i ukusom i mirisom polako se pune tegle. Udruženje „Leskovački ajvar“ planira da proizvede oko 50.000 tegli brendiranog specijaliteta. Brine ih jedino kako svima izaći u susret jer paprika nema dovoljno.

– Da li ćemo planirane količine da proizvedemo, to ja ne znam, trudimo se da izvučemo maksimalni kvalitet kao i do sada, papriku teško nalazimo u tipu kurtove paprike, a industrijsku i neke druge sorte ne koristimo – navodi Gordana Petrović iz Udruženja „Leskovački ajvar“.

Ajvar od organske paprike

Mleveni ili cepkani, blagi ili ljuti, sve zavisi od ukusa. U lebanskoj „Ruži“ nude i ajvar od organske paprike.

– Mi lakše dođemo do organske paprike nego do konvencionalne jer imamo svoje kooperante, zakazanu proizvodnju i otkup, a ispade na kraju da je skuplja od organske – navodi Slobodanka Pavlović koja je menadžer Socijalnog preduzeća „Ruža“ Lebane.

Izmešali su se ovih dani mirisi paprike, paradajza i sirćeta. Sa juga uz ajvar na put kreću i peglane paprike, paradajz salata, pinđur i ljutenica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button