14 vatrogasnih vozila i 3 helikoptera krenulo iz Niša da pomogne u gašenju požara

Po naređenju predsedika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić danas su uputili iz Niša 37 pripadnika ovog Sektora sa 14 vozila kako bi pružili pomoć svojim kolegama i grčkom narodu u gašenju velikih požara koji su zahvatili Republiku Grčku.

vatrogasci
foto: MUP Srbije

– Ministarstvo unutrašnjih poslova, po naređenju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, formiralo je posebnu jedinicu koja će da pomogne našim grčkim kolegama i svim građanima Grčke. Kada je teško, vidite na koga zaista možete da se oslonite. Ovog leta Sektor za vanredne situacije je gasio više od 850 požara na našoj teritoriji, ali isto tako učestvovali su u gašenju požara u Severnoj Makedoniji, a sada je spreman da gasi požare na prostoru Grčke – poručio je ministar Vulin u Nišu.

vatrogasci
foto: MUP Srbije

Ministar Vulin je istakao da je predsednik Aleksandar Vučić obezbedio da po prvi put možemo našim helikopterima da pomažemo drugim zemljama.

– Predsednik Aleksandar Vučić je obezbedio da po prvi put možemo našim helikopterima da pomažemo drugim zemljama, kao što smo radili u Severnoj Makedoniji, kao što ćemo raditi u Grčkoj. Od danas 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 14 vozila, i tri vatrogasna helikoptera i svom pripadajućom opremom pomoći će narodu Grčke u borbi sa vatrenom stihijom. Ponosan sam što mogu da kažem da je Srbija u stanju da pomaže drugima, a da ne očekuje pomoć – rekao je ministar policije.

vatrogasci
foto: MUP Srbije

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izrazio je zadovoljstvo što postoje ovakvi kapaciteti za pomoć prijateljskoj zemlji kao što je Republika Grčka.

– Pripadnici Sektora za vanredne situacije danas iz čitave Srbije kreću u pomoć kolegama u Grčkoj, u borbi protiv nezapamćenih požara.Oni će biti pozicionirani prema trenutnim dogovorima sa kolegama iz Grčke na ostrvu Evia, na severnoj Eviji, s time da sutra kreću i tri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova za Grčku. Mogu zaista da kažem da sam srećan i ponosan što imamo kapacitete i mogućnost da pomognemo. Požari su i kod nas, mi ih držimo pod kontrolom i imamo čime da pomognemo prijateljskoj zemlji – naveo je Čaušić.

vatrogasci
foto: MUP Srbije

U akciji gašenja požara iz vazduha u Grčkoj sutra će se pridružiti i 14 pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a sa tri helikoptera, od kojih su dva „bel 212“ i jedan „H-145“.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button