Zašto svake godine propadaju desetine hiljada firmi

Firme propadaju i zatvaraju se bez obzira na pandemiju. Više od 40 hiljada pravnih lica i preduzetnika dočekalo je kraj januara sa blokiranim računima, podaci su Narodne banke Srbije.Tom broju trebalo bi dodati i ona preduzeća koja je Agencija za privredne registre izbrisala u prošloj godini. Tržišna utakmica je nemilosrdna i iz igre ispadaju – oni koji se teže prilagođavaju.

Statistika ume da zavara. Broj blokiranih firmi u januaru jeste veliki, ali je prošle godine bilo 5.000 više blokiranih firmi nego sada.

Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu ističe, da ako je reč o lancu blokiranja jasno, da je reč o kompaniji koja je duže u krizi likvidnosti.

„Ako imamo prvi put blokadu računa neke kompanije, onda se postavlja pitanje da li je to posledica nelikvidnosti kompanije ili posledica nekog birokratskog razloga“, navodi Lončar.

Iz registra privrednih subjekata prošle godine je izbrisano 8.000 privrednih društava i 22.000 preduzetnika, najviše po službenoj dužnosti zbog nedostavljanja finansijskih izveštaja za dve uzastopne godine ili na zahtev Narodne banke Srbije, zbog neprekidne blokade računa duže od dve godine.

Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre kaže da je APR u 2019. godini obrisao 27.000 privrednih društava od čega 24.400 u procesu prinudne likvidacije.

„Ovaj broj ne treba da zavara, zato što je te godine prvi put sprovedena prinudna likvidacija, pa je zato broj veći. Ako gledamo taj ostatak, on je sličan i 2019. i 2020. godine“, ukazuje Lučić.Nesporno, kriza u vreme kovida najviše je pogodila mikro i mala preduzeća ,ističu ekonomisti.

izvor: rts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button