Umesto u banku, po pare za investiciju na internet

U svetu je sve prisutnija pojava kraudfandinga, odnosno prikupljanja novca za najrazličitije projekte od pojedinaca ili profesionalnih investitora preko onlajn platformi, pa je u 2018. tako skupljeno više od 300 milijardi dolara.Na ovaj način se finansiraju ne samo poslovni poduhvati, već  i  društveni aktivizam.

blic.rs

Za mala preduzeća i posebno startapove kao rešenje kako doći do preko potrebnih sredstava za širenje posla nameće se kraudinvesting – model prikupljanja investicija gde kompanije prikupljaju novac od fizičkih ili pravnih lica koja ulažu relativno male iznose, koji zauzvrat očekuju prinos na ta sredstva.

Najveći deo ovakvih investicija se vode kao pozajmice i na njih se plaća kamatna stopa plus neki bonus ukoliko se biznis pokaže profitabilnim.

Drugi model je, kada se za uloženi iznos dobije udeo u vlasništvu firme.U Srbiju je kraudinvesting tek stigao i 2020. je sprovedena prva kampanja prikupljanja novca. Naime, prošle godine je pokrenuta platforma Ventu.rs namenjena kraudfandingu uz podršku USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj.

Prvo preduzeće koje se odlučilo da pokuša da prikupi sredstva za širenje svog posla je malo preduzeće Bubaja koje proizvodi sirove kolače i torte, kao i zdrave kaše i hladno ceđene sokove.Iako je cilj bio prikupiti 30.000 evra, na kraju su 73 investitora uložila 50.000 evra u ovaj projekat.Najmanja investicija je iznosila 100 evra. Kamata za investitore iznosi šest odsto godišnje u naredne tri godine, sa grejs periodom od godinu dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button