Poverenica: Osnažiti žensko preduzetništvo na selu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da žensko preduzetništvo u seoskim sredinama i u lokalnim zajednicama treba osnaživati, jer sve više raste broj žena koje se odlučuju da „uzmu stvar u svoje ruke“, da udruže svoje veštine, znanja, prirodna bogatstva i tradiciju i da pokrenu zajednički posao.

danas.rs

Janković je na konferenciji „Osnaživanje žena iz ruralnih sredina opštine Arandjelovac u socijalnom i preduzetničkom kontekstu“, istakla da žene u selima često nisu zvanično zaposlene, ali mnogo rade na vodjenju i održavanju domaćinstva za šta ne primaju platu niti imaju adekvatno regulisano penzijsko i zdravstveno osiguranje.

„Putujući po Srbiji, i sama se često uveravam koliko je teško ženama u manjim mestima, ne samo zbog nerazumevanja i raznih očekivanja okoline, već i zbog toga što se i same sporo odriču rodno dodeljenih uloga“, rekla je poverenica.

Zato se, navela je, mora aktivno raditi na promeni neadekvatnih društvenih modela ponašanja, koji otežavaju život ženama i muškarcima.

Kako je naglasila, za to je neophodna podrška onih koji su spremni da podele svoje primere i praksu, ali i podrška institucija, lokalne samouprave, udruženja, koji mogu da im obezbede besplatne obuke, prostor za rad ili pomognu oko plasmana njihovih proizvoda.

„Opština Aranđelovac primer je dobre dobre prakse o čemu svedoči značajan broj preduzetnica i udruženja koja se bave osnaživanjem žena i rodnom ravnopravnošću“, rekla je poverenica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button