Mihajlović: Energetska tranzicija pokretač privrednog rasta

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je tokom sastanka sa novim direktorom Svetske banke za Srbiju Nikolom Pontarom i odlazećim direktorom Stivenom Ndegvom da je važan nastavak saradnje sa ovom međunarodnom institucijom, s obzirom na projekte koje ministarstvo sprovodi u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende.

Izvor: Tanjug (Kabinet potpredsednice Vlade Srbije / Zoran Petrović)

„Ovo je jako važna godina za nas, jer smo započeli proces energetske tranzicije donošenjem zakona iz oblasti rudarstva i energetike. Zelena agenda – zelena energija za zelenu Srbiju je naša vizija, a ona će doprineti ukupnom privrednom rastu“, istakla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je rekla i da je u toku izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine.

Mihajlović je predstavnike Svetske banke upoznala i sa reformom javnih preduzeća i projektima u rudarskom sektoru.

„Cilj reforme EPS-a i Srbijagasa jeste da ta javna preduzeća budu profitabilna i tržišno konkurentna, posebno u distributivnom delu. Uskoro ćemo predstaviti i knjigu projekata kojom želimo da privučemo još više investicija, jer smatramo da imamo mnogo potencijala i u rudarskom i u energetskom sektoru“, rekla je Mihajlović.

Novi direktor SB Nikola Pontara najavio je podršku ministarstvu u realizaciji svih projekata.

„Energetska tranzicija je dugoročan proces i imaće ogroman pozitivan uticaj na društvo i ekonomski razvoj. Drago mi je da ste započeli taj proces, jer ne postoji alternativa. Podržavamo sve što radite i možete da računate na našu pomoć“, rekao je Pontara.

Odlazeći predsednik SB za Srbiju Ndegva podvukao je da je u prethodnom periodu postojala odlična saradnja, da su svi započeti projekti završeni ili je njihova realizacija u toku i zahvalio na reformama koje je potpredsednica vlade sprovodila u periodu kada je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Obavestio sam svog naslednika o svemu što smo do sada radili. Takođe, upoznao sam ga s novim setom zakona. Moram da istaknem da je sve što smo do sada zajedno radili bilo otvoreno i praktično“, rekao je Ndegva.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button