Ko Vam naplati proviziju za plaćanje karticom biće udaren po džepu

Posle pisanja Kurira da pojedine zubarske ordinacije pelješe pacijente, oglasila se i Narodna banka Srbije

Tekst objavljen u Kuriru o tome kako pojedine zubarske ordinacije naplaćuju proviziju ukoliko njihove usluge plaćate karticom naišao je na ogromno interesovanje javnosti.

Od Narodne banke Srbije dobili smo odgovor da je to što uzimaju 25 dinara na uslugu od 1.000 dinara, odnosno više od 1.700 dinara za, recimo, fiksnu protezu za jednu vilicu, kršenje zakona. Sankcije su propisane i za sve druge pružaoce usluga koji na ovaj način pelješe građane.

– Članom 41 stav 2. Zakona o platnim uslugama propisano je da primalac plaćanja ne može od platioca zahtevati posebnu naknadu za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta. Dakle, pružaocu usluga je zabranjeno da naplaćuje posebnu naknadu za korišćenje platne kartice. Postupanje suprotno ovoj zabrani predstavlja prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 50.000 do 800.000 dinara za pravno lice, a od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnika. Prekršajni sudovi nadležni su za vođenje prekršajnog postupka – navedeno je u odgovoru NBS za Kurir.

Radnici, Zubari, Neimari
foto: Thinkstock

Značajno je istaći, navode dalje, da zbog troškova prihvatanja kartica trgovci mogu odlučiti da prihvataju one platne kartice za koje će plaćati nižu trgovačku naknadu. Donošenjem Zakona o međubankarskim naknadama na predlog Narodne banke Srbije uvedena je obaveza banke prihvatioca (banke koja je odgovorna za POS terminale) da trgovačke naknade trgovcu nudi i obračunava pojedinačno za različite vrste i brendove platnih kartica za čiju se upotrebu plaćaju različite međubankarske naknade i/ili različite naknade kartičnih sistema plaćanja.

Iz NBS poručuju da su na tržištu u Srbiji najniži troškovi za sve učesnike u sistemu prisutni u nacionalnom kartičnom sistemu DinaCard: – Takođe, ukazali bismo da je sa uspostavljanjem sistema za instant plaćanje Narodna banka Srbije stvorila uslove da korisnici mogu da plaćaju na prodajnom mestu trgovcu koristeći svoju aplikaciju za mobilno bankarstvo. Troškovi za procesiranje transakcija instant plaćanja su višestruko niži od troškova vezanih za kartične transakcije, tako da sada i oni trgovci koji imaju manje marže i niže prosečne transakcije mogu da na jednostavan način omoguće i ponude svojim kupcima bezgotovinska plaćanja uz značajnije nižu trgovačku naknadu u odnosu na kartična plaćanja.

Kurir vam preporučuje da, ukoliko postoji mogućnost, kada zakazujete termin pitate koje kartice primaju ili, kada uđete u trgovinu, da obratite pažnju na prostor oko kase, gde je obično istaknuto koje su kartice prihvatljive.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button