Kasacioni Sud o troškovima obrade kredita

Stavovi koje zauzima Vrhovni kasacioni sud (VKS), kao najviša sudska instanca u Srbiji, su u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu i ti stavovi nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse, saopštila je danas Opšta sednica VKS.

Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju, sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima „Pogrešno interpretirana dopuna stava VKS vezano za troškove obrade kredita, koji nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine, a kako se to pokušava prikazati u javnosti, već dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene, upravo je rezultat nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima, te potrebe ujednačavanja sudske prakse – navodi se u saopštenju.

Opšta sednica, koju čine sve sudije Vrhovnog kasacionog suda, u saopštenju je osudila „potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumčenja obmanu javnost i politizuju rad Vrhovnog kasacionog suda“.

Nekoliko desetina advokata okupilo se na današnjem protestu ispred Vrhovnog kasacionog suda, gde su izrazili nezadovoljstvo povodom promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između banaka i građana.

Advokat Miroslav Živković izjavio je na protestu da Vrhovni kasacioni sud (VKS) ima 24 sata da „izbriše dopunu pravnog stava iz 2018. godine, jer će u suprotnom advokati ponovo protestvovati u petak ili subotu, ali ne na miran način“.

Podsetimo, iz pravnog stava koji je doneo Vrhovni kasacioni sud kao dopunu svog stava iz 2018. godine, a prema kojem su se sudovi do sada upravljali proizilazii da anke koje posluju u Srbiji imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button