Kada je krajnji rok za korišćenje starog odmora?

Vlada Srbije je preporučila da se korišćenje godišnjih odmora iz prošle, 2020. godine, produži do kraja 2022. Na koga se tačno ova preporuka odnosi i koji je krajnji rok da se ostvari pravo na pomenuti odmor.

Foto: Depositphotos, pressmaster

Vlada Republike Srbije je 11. februara donela Zaključak kojim se preporučuje svim poslodavcima na teritoriji Republike Srbije da zaposlenima omoguće da pripadajući odmor za 2020. godinu započnu i iskoriste u 2021. godini, najkasnije zaključno sa 30. junom 2022. godine, kao i da omoguće da deo godišnjeg odmora iz 2019. godine iskoriste najkasnije do 30. juna ove godine, a pre korišćenja pripadajućeg godišnjeg odmora za 2020. godinu.

„Zaključkom se produžavaju rokovi propisani Zakonom o radu za korišćenje godišnjeg odmora zaposlenima koji zbog objektivnih okolnosti nastalih usled epidemije zarazne bolesti kovid 19 nisu bili u mogućnosti da iskoriste pripadajući godišnji odmor za 2020. godinu i deo godišnjeg odmora za 2019. godinu“, kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, to se odnosi na zaposlene koji zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti kovid 19, zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od zarazne bolesti kovid 19 ili zbog određivanja izolacije/kućne izolacije u skladu sa zakonom nisu iskoristili pripadajući godišnji odmor za 2020. godinu i/ili deo godišnjeg odmora iz 2019. godine do kraja 2020. godine.

„Pošto se ovaj zaključak odnosi na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije, istim je stavljen van snage Zaključak Vlade Republike Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja“, zaključuju u Ministarstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button