I dalje značajne razlike u platama između žena i muškaraca

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ukazala je danas na to da u Srbiji i EU i dalje postoje značajne razlike u nivou plata izmedju žena i muškaraca, te da je taj problem još više produbljen tokom krize sa pandemijom koronavirusa.

RTV (Ilustracija)

Sekcija žena je, uoči Medjunarodnog dana žena, 8. marta, pozvala srpsko i sva druga socijalno odgovorna društva da obezbede, osiguraju i podstiču jednakost tretmana i mogućnosti žena i muškaraca u svim oblastima, uključujući i učešće na tržištu rada, uslove rada, zapošljavanja i napredovanja u karijeri.

Sekcija je ukazala i da svi imaju pravo na jednaku platu za rad jednake vrednosti, što je priznato i Konvencijom o jednakim primanjima Medjunarodne organizacije rada.

U saopštenju SSSS-a se navodi da su profesionalna, sektorska i vertikalna segregacija i potcenjivanje rada kojim se pretežno bave žene, strukturna pitanja koja značajno doprinose veličini razlika u platama medju polovima.

Oni su ukazali da se podcenjivanje rada, kojim se pretežno bave žene, može rešiti samo ako se primenjuju sistemi za ocenu posla bez rodne pristrasnosti i zasnovani na objektivnim kriterijima, koji omogućavaju uporedjivanje rada izmedju sektora u kojima dominiraju žene i muškarci.

Nedostatak jasne procene da li je rad jednake vrednosti, ključno utiče na sposobnost žrtava platne diskriminacije da preduzmu uspešne pravne akcije protiv poslodavaca, poručeno je iz Sekcije.

Takodje je ukazano da mere transparentnosti plaćanja, poput prava na traženje informacija o plati, obaveze izveštavanja o platama i revizije plata, povećavaju šanse za uspeh u pojedinačnom pravnom postupku protiv diskriminacije u platama.

Zbog svega ovoga, kako su zaključile predstavnice Sekcije žena, neophodno je doneti zakone koji će ojačati sprovodjenje principa jednake plate za radnice i radnike za jednak rad ili rad jednake vrednosti.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button