Grad Jagodina daje 100.000 dinara supružnicima za vantelesnu oplodnju

Odbornici Skupštine grada Jagodine su na 7. sednici jednoglasno usvojili odluku da parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su u procesu vantelesne oplodnje dobiju jednokratnu pomoć od 100.000. Pravo na ovu pomoć imaće parovi koji imaju prebivalište u Jagodini najmanje dve godine od dana podnošenja zahteva za dobijanje pmoći, a zahtev se dostavlja Centru za socijalni rad u Jagodini.

Foto Tanjug / Arhiv / D.Aničić

Ova odluka je doneta u cilju povećanja nataliteta. Kako postupak vantelesne oplodnje iziskuje i mnoge druge troškove, osim troškova koji se finansiraju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, grad Jagodina na ovan način pomaže svim parovima. Takođe, odbornici jagodinskog parlamenta, za četiri puta su uvećali finansijsku pomoć obolelima od malignih bolesti.

Ona je do sada iznosila 5.000 dinara i dobijala se tri puta godišnje, a novom odlukom taj iznos je povećan na 100.00 dinara i primaće se svakog drugog meseca u godini, što znači ukupno 60 000 dinara, a do sada je ukupno bilo 15.000 dinara. „Oboleli od malginih bolesti finansijski iscrpljuju porodice, jer su troškovi lečenja veliki, pa je zato na predlog predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme odlučeno da se taj iznos poveća.

Druga odluka je takođe važna jer se tiče nataliteta. Troškovi vantelesne oplodnje su takođe veliki i naša lokalna samouprava je prvi put donela odluku da se tim parovima dodeli jendokratna pomoć od 100 000 dinara“, rekao je gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button