Došao do višnjara da proveri da li su zrele pa tamo zatekao strašan prizor

U Topličkom kraju, gde se u toku godine proizvede najviše višanja u našoj zemlji, na hiljade voćara brine o tome kako će organizovati berbu i da li će ovo biti još jedna godina u nizu bez zarade, zbog niske otkupne cene.

Foto: Printscreen/RTS

Osim toga, jedan voćar u podjastrebačkom selu, Donjoj Bresnici, ima i brigu više.

Jedan od najboljih voćara podno Jastrepca, Dragan Borikić, koji voće gaji na preko četiri hektara, neprijatno je bio iznenađen kada je došao da svog višnjara, gde je hteo da proveri da li je višnja zrela za berbu.

foto: Printscreen/RTS

Za sada nepoznati počinilac ušao je u njegov voćnjak, najverovatnije teškim traktorom i potpuno uništio dvadesetak stabala voća, gazeći ih i čupajući iz korena.

Trenutna šteta u plodovima višanja, prilikom divljanja ovog vandala je oko 1.000 kilograma, ali je ona mnogo veća, jer će morati ponovo da obnavlja nešto što je bilo podignuto i u punom rodu.

„Vidite sami šta je neki vandal uradio ovde. To su višnje deveta godina koje su ogromne, velike dobar rod. Kakav je razlog stvarno ne znam“, kaže Borikić.

Prema njegovim rečima, to samo može da uradi neki traktor, velika mašina sa tegovima napred.

„Mali traktor, kao što su rekli iz MUP-a Prokuplje, da ne može da uradi. Udarci su sve na jednom istom mestu, ogrebotine isto, krošnja ili korpa voćke je gažena točkovima. Ovde je stradalo 17 velikih voćaka, sa prečnikom korpe do tri i po metra. Za kilažu mene ne interesuje, da je pobrao sve ovde u dva reda, reč ne bih rekao, meni je žao voćke“, priča Borikić.

Policija je, dodaje, izvršila uviđaj.

„Istražni sudija je dao nalog policiji, poljoprivredni inspektor je vršio procenu štete. Dešavalo se slično, ali mlade zasade, jednogodišnje, pa sadnice nema tokom zime, pa neko iščupa par komada. Ali, devet godina staro stablo, to se nije dešavalo na teritoriji Toplice“, ispričao je Borikić.

Zarade, kaže, nema.

„Ako se troškovi stignu da se pokriju, ko je radio dobro. A sa 40 dinara, 30 dinara nema cene za rad“, ističe Borikić.

Berba višanja u Toplici tek bi trebalo da krene narednih dana, za sada je mnogo nepoznanica, kao i prethodnih godina, a najveća je da li će ostati otkupna cena 30 dinara, koliko su pojedini otkupljivači ponudili voćarima, koja bi, ako bi ostala na tom nivou, sasvim sigurno vodila u dalje gašenje ove proizvodnje, koja u Toplici traje više od pola veka.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button