Banke neće naplatiti sudske troškove od klijenata koji su izgubili sporove

Povodom izmene pravnog stava Vrhovni kasacioni sud (VKS) da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), iz Udruženja banaka Srbije (UBS) poručili su da od klijenata koji su zbog ovoga tužili banke i izgubili spor neće tražiti naplatu sudskih troškova. Takođe, od klijenata koji su te sporove dobili banke neće preduzimati dalje pravne korake.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, građani su podneli više od 200.000 tužbi protiv banaka zbog naplate obrade kredita i NKOSK, a sudovi su već i presuđivali u korist građana pozivajući se na prvobitni stav VKS po ovom pitanju. Advokati su prethodno ocenili za Kurir da bi u slučaju primene novog stava VKS građani koji su pokrenuli sporove morali bankama da isplate oko 90 miliona evra za sudske troškove.

– Što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi sa vođenjem svakog pojedinog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke. Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca) – saopšteno je iz UBS.

Oni poručuju da je VKS svojim tumačenjem definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje, kakav je jedino i logičan.

– Upornost banaka da dokažu da su u pravu, posle velikog broja sporova i iznetih argumenata, konačno je urodila plodom. Ovim najnovijim stavovima VKS problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice, a to je i dalje veliki posao za pravosudni sistem i za svaku od parničnih stranaka – navodi se u saopštenju.

Protest ispred VKS

Advokati prete obustavom rada

Više desetina građana i advokata protestovalo je juče ispred VKS zbog nezadovoljstva povodom promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima protiv banaka. Advokat Emilija Petrović izjavila je da će advokati potpuno obustaviti rad dok se ne povuče dopuna pravnog stava iz 2018.

– Od VKS smo zatražili da nam dostavi podatke ko je bio predlagač tog pravnog stava i ko je glasao za njega – rekla je ona agenciji Beta.

Iz istog razloga juče su protestovali i advokati iz Niša iz zgrade Osnovnog i Višeg suda u tom gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button