Za rezidbu voća plaća se i 600 dinara po satu, ali rezača nema
Širom Srbije u voćnjacima je u toku zimska rezidba. Taj posao je dobro plaćen, ali stručnih i iskusnih rezača u čačanskom kraju ima veoma malo.

Rezidba jedan od najvažnijih poslova u voćarstvu. Intenzivna proizvodnja poslednjih godina nametnula je da se sada orezuju i neke autohtone sorte voća ali orah i leska, navode u čačanskom Institutu za voćarstvo.
„Rezidbom voća se uspostavlja optimalan odnos rasta i rodnosti, jer su ova dva parametra u negativnoj korelaciji. Veća bujnost utiče na manju rodnost i obrnuto, veća rodnost utiče na smanjenje bujnosti. Druga bitna stvar je da je rezidbu neophodno obaviti u optimalnom roku, odnosno u periodu zimskog mirovanja voćnjaka.
Proces rezidbe bi trebalo završiti do početka vegetacije“, naveo je dr Nebojša Milošević sa Instituta za voćarstvo u Čačku.
Nakon zimske rezidbe voće se orezuje i tokom leta. Za tu takozvanu zelenu rezidbu, neki voćari u čačanskom kraju već sada su rezervisali rezače.