Zelić o neželjenim reakcijama nakon vakcina

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izjavio je danas da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije protiv korona virusa, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema AstraZeneke vakcine.

Foto Tanjug/ R. Prelić

Zelić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je kontinuirano praćena bezbednost i AstraZeneka vakcine, čija je primena bila suspendovana u pojedinim zemljama, ali i svih drugih.

Srbija se približava broju od milion građana koji će primiti obe doze vakcine protiv koronavirusa. Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema „Astra-Zeneka“ vakcine.

Zbog sumnje da su određeni slučajevi pojave troboze i smrtnih ishoda možda povezani sa davanjem vakcine Astra-Zeneke, evropska agencija proveravala je bezbednost te vakcine, ali i naša Agencija za lekove i medicinska sredstva. Pavle Zelić je rekao da je kontinuirano praćena bezbednost i „Astra-Zenekina“ vakcine, ali i svih drugih.

„Trenutno imamo 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na vakcinu ‘Astra-Zeneke’, ali su one sve bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine – to su bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo“, rekao je Zelić.

Istakao je da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, opstrukcije i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutost u EU.

„Mi smo juče imali sastanak sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, na kojem su bili predstavnici Evropske agencije za lekove, koji su potvrdili isto to. Mi smo dan ranije, pre saopštenja EMAizdali naše saopštenje gde smo želili da uverimo građane da je odnos koristi i rizika neuporedivo na strani koristi“, naglasio je Zelić.Najviše građana primilo je kinesku vakcinu u Srbiji, a u opticaju su pored vakcine „Astra-Zeneke“, i „Fajzerova“ i „sputnjik V“, a Zelić kaže da poslednji podaci pokazuju da je bilo ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button