ZANIMLJIVO: Lečenje karcinoma u starom Egiptu

Karcinomi predstavljaju jedan od najčešćih uzroka smrti savremenog doba. Često postoji pogrešan stav da su maligni tumori bolest koja ranije nije postojala. To je pogrešno.

Činjenica je da su na čak 39 mumija otkriveni karcinomi. Najstariji pisani trag o karcinomima je Edwin Smith papirus. On je nastao oko 1600 godina pre nove ere ili pre Hrista, kako već kome odgovara. On je prepis drugog papirusa iz perioda oko 2400 godine pne. Znači pisani tragovi postoje već 4400 godina.

Foto: Edwin Smith papirus

Edwin Smith papirus opisuje i kako su lečeni pojedini karcinomi. Zna se za 37 medicinskih instrumenata iz tog doba. Pokušavali su da hirurški uklone tumore koje su videli. Opisuju tumore uterusa i vagine ali i tumore dojki. Navode da i pored brojnih pokušaja nisu mogli da izleče tumore dojki.

 

Bilo je više načina za izvođenje operacija. Jedan je bio spaljivanje, instrument, često od drveta, zagrevao se i tako vreo ubadao na mesto gde je postojala tumorska promena. Zanimljivo je da su nakon amputacije delova ekstremiteta ili nosa, pravili proteze.

 

Nakon operacija, isto važi i za rane, pristupalo se ušivanju. Na ušiveno mesto se stavljalo sveže sirovo meso. To je rađeno da bi se zaustavilo krvarenje. Sledećeg dana se stavljao dresing na rane. Dresing je bio od lekovitih biljaka i meda. Ima i to svoje opravdanje. Med je higroskopan i stimuliše stvaranje leukocita. Na kraju je stavljan ubuđali hleb. Ubuđali hleb se koristio sve do renesanse. Za neupućene pročitati o penicilinu.

Foto: www.ancient-origins.net

Najstariji dokazani karcinom u Egiptu potiče iz Gize, oko 3000 godina pne. Radi se o metastaziranom karcinomu grla. Inače najstariji poznati karcinom potiče iz Mauera, Austrija, negde oko 4000 godina pne. Radi se o tumoru kostiju – multiplom mijelomu.

Dr Aleksandar Ivković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button