Urođene srčane mane kod dece mogu biti veliki problem

Od hiljadu novorođene dece, njih šest do osam se rodi sa nekom srčanom manom, a pojedini mališani moraju i na operaciju.

admindrnestorov

Jedna od najčešćih urođenih anomalija su srčane mane. Međutim, mora se imati u vidu da postoji širok dijapazon srčanih anomalija, počev od onih koje su relativno blage i mogu da prođu bez ikakvih simptoma ili potrebe za operacijom, pa do onih ozbiljnih koje moraju da se operišu već u prvim danima života, pa do onih najozbiljnijih koje moraju da se operišu i po nekoliko puta a da ni posle njih pacijenti nisu potpuno fizički spremni za redovne životne aktivnosti.Najčešći razlog nastanka srčanih mana su genetski faktori. Neke hromozomske anomalije ili delecije na hromozomima medicina je dovoljno proučila i zna se da prouzrokuju srčane mane, ali se za veliki broj i dalje ne zna tako da nije moguće dokazati nikakvu hromozomsku grešku.

Kada su u pitanju faktori sredine, uglavnom su u pitanju ozbiljne bolesti majke, posebno neke virusne infekcije, ali mnogo ređe nego genetski uzroci.

Roditeljima nije lako da uoče da li dete ima neku urođenu srčanu manu, osim ako je beba jasno plava još od rođenja jer nema dovoljno kiseonika, pa se to vidi još u porodilištu, navodi profesor Parezanović. Međutim, mnoge druge simptome roditelji ne mogu da prepoznaju jer se ne javljaju akutno već tokom dužeg perioda.

Jelena Mačković iz Udruženja „Bebino srculence“ kojoj je pre pet godina u porodilištu saopšteno da joj beba ima urođenu srčanu manu, navodi da iz ugla roditelja, ta informacija predstavlja velik stres, jer nema načina da se neko pripremi za takvu dijagnozu.

Beba je imala dve operacije veoma ozbiljne srčane mane koja je bila životno ugrožavajuća, a posle izlaska iz bolnice je trebalo nastaviti normalan život.

od prvog trenutka kada se roditelji sretnu sa kardiologom i pored toga što oni objasne ceo postupak koji predstoji i predviđaju pozitivan ishod, njima nije lako da u to poveruju sve do trenutka dok sami ne vide da je dete dobro.

Ukoliko je trudnica bez ikakvih rizika, bez istorije urođenih srčanih mana ili svojih bolesti kao što su dijabetes ili epilepsija, jedini način da se prenatalno posumnja u postojanje urođene srčane mane je rutinski ginekološki ultrazvučni pregled.

Bez obzira na težinu srčane mane, čak i ona deca kojoj predstoji i treća operacija, mogu normalno da obavljaju sve životne aktivnosti kao njihovi vršnjaci. Mogu da trče, skaču, idu u vrtić, školu i ne treba ih ni sputavati.

Drugi problem nastaje kada deca napune 10 ili 12 godina i žele da se bave sportom. Kako objašnjava profesor, to zavisi od vrste srčane mane, ali i od sporta kojim žele da se bave, ali i od toga da li je mana potpuno korigovana ili nije.

Dete sa srčanom manom mora redovno da posećuje stomatologa jer je jedna od najtežih infekcija u organizmu infekcija na srcu, takozvani infektivni endokarditis, najčešće uzrokovana, posebno kod dece sa srčanom manom, karioznim zubima kroz koje ulaze bakterije.Jedino je, napominje kardiolog, kod jednog broja pacijenata neophodno pre stomatološke intervencije primeniti jednokratnu dozu antibiotika, koju roditelji sami daju detetu sat vremena pre intervencije, da bi smanjili rizik od ulaska bakterije u krv.Ukoliko se otkrije neka genetska greška, bilo u hromozomu ili deliću hromozoma, verovatnoća da će i drugo dete imati urođenu srčanu manu jeste veća, ali to ne znači i da će je dete imati.Ukoliko se pak ne otkrije šta je bio uzrok anomalije kod prvog deteta, rizik raste za nekih 10 odsto, ali 90 odsto je šansa da dete bude bez ikakvih urođenih srčanih mana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button