Srbija na 52. mestu Globalnog indeksa sigurnosti hrane

Srbija je 52. od 113 zemalja po globalnom indeksu bezbednosti hrane koju svake godine objavljuje britanski Ekonomist. Po pristupačnosti hrane smo na 31, bezbednosti i kvalitetu na 39. mestu.

Unsplash/Ilustracija

Nešto slabije naša zemlja je rangirana u kategoriji prirodnih resursa i dostupnosti hrane, dok je najbolje ocene Srbija dobila za programe za bezbednost hrane i nutricionističke standarde. Najlošiju ocenu Srbija je dobila za nestabilnost poljoprivredne proizvodnje i ispunjavanje obaveza u pogledu sigurnosti hrane i politike pristupa hrani.

Kada pričamo o nestabilnosti poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu, na primer, otkup tovljenika treba da ide po kvalitetu i tako cena treba da se formira. Treba da se znaju tačni parametri koje je kategorije meso – objašnjava Nenad Budimović iz Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

On napominje da se sada dodeljuju subvencije od 7.000 dinara po tovljeniku bez obzira na kvalitet i da za taj novac ne dobijamo kvalitet koji je potreban.

Onda se, kako kaže, dešava da naša prerađivačka industrija koja ima sklopljene spoljnotrgovinske ugovore, mora da ima određen kvalitet i količinu, a često se desi da nema dovoljne količine tog kvaliteta, što pravi bitnu razliku i dovodi do nestabilnosti proizvodnje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button