Novartis: Lek povećao preživljavanje kod karcinoma prostate

Muškarci sa smrtonosnim oblikom uznapredovalog karcinoma prostate koji nisu uspeli sa drugim lečenjima živeli su četiri meseca duže nakon što su dobili eksperimentalni lek, ciljanu terapiju švajcarskog proizvođača lekova Novartis, pokazali su podaci objavljeni danas.

Izvor: RTV (Marina Blašković)

Terapija Novartisa Lu-PSMA-617 povećala je srednje prosečno preživljavanje (OS) na 15,3 meseca kod pacijenata sa metastatskim karcinomom prema podacima objavljenim na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju 2021. godine, prenosi Rojters.

To je više u poređenju sa 11,3 meseca za muškarce koji su dobili standardni tretman u lečenju ove bolesti.

Muškarci koji su dobili ovaj lek takođe su živeli u proseku 8,7 meseci bez napredovanja raka, što je više nego dvostruko u odnosu na 3,4 meseca preživljavanja bez progresije bolesti (PFS) od onih koji ga nisu dobili, pokazuju podaci.

Novartis je nagovestio ove rezultate u martu, ali ovo je prvi put da su objavljeni i konkretni podaci.

Novartis je saopštio da samo tri od 10 muškaraca kod kojih je potvrđen metastatski karcinom prostate imaju sanasu da prežive pet godina, a da današnji podaci iz istraživanja potvrđuju da bi nova terapija mogla da poveća stopu preživljavanja kod ove bolesti.

Švajcarski proizvođač lekova planira da ove godine podnese Lu-PSMA-617 na odobrenje zdravstvenim regulatornim telima.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button