Ima li prehlade ili je baš sve korona? Odgovor dr Petrovića iznenadiće mnoge: Od 9 bolesne dece evo koliko njih je imalo kovid

Imajući u vidu koliko svakodnevno imamo novozaraženih, mnogi se pitaju postoji li išta drugo osim koronavirusa i da li su nestale prehlade.

Foto: Zorana Jevtić

Odgovor epidemiologa prof. dr Vladimira Petrovića, direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine i člana kriznog štaba u intervjuu za Kurir iznenadio je mnoge.

– U septembru, s polaskom u školu, uvek nastupa epidemija akutnih respiratornih infekcija kod dece. Tako je bilo i ove godine. Tokom septembra i oktobra na devetoro dece koja su se javila lekaru u Novom Sadu, a sve smo testirali, samo jedno je imalo kovid, a osmoro nešto drugo – respiratorni sinicijalni virus, a kružili su i rinovirusi i adenovirusi, što su virusi prehlade.

Od bakterija registrovan je streptokokus pneumonija, a od virusa koji se ređe javljaju metapneumovirus. Za dvoje dece postojali su neki drugi uzročnici, koje nismo mogli da utvrdimo, ali očigledno takođe blagi i davali su kliničku sliku prehlade. Javljao se i beta hemolitički streptokok, tj. gnojna angina – kazao je prof. Petrović.

Na naše pitanje ima li, osim testiranja, načina da se razlikuju prehlada i korona, prof. Petrović je rekao:

– Nažalost, ne. Sve te akutne respiratorne infekcije javljaju se vrlo slično, jedino grip naglo obara, iznenada se pojavi i dovede do visoke temperature, koja obara čoveka. Kod korone se prvo pojave kašalj i neki drugi simptom, pa tek onda temperatura. Ali, to je, nažalost, karakteristika i drugih virusa i bakterija, tako da ih je gotovo nemoguće razlikovati bez laboratorijske dijagnostike.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button