Turističke agencije traže „dozvolu” za đačke ekskurzije

Organizatori strahuju da će, bez mogućnosti da obezbede putovanja, postojati objektivan problem vraćanja uplaćenog novca.

balkantv.rs

Turističke agencije u Srbiji uputile su molbu Kriznom štabu da razmotri ponovno realizovanje dečijih i omladinskih putovanja u Srbiji. Kako su naveli u dopisu, ova putovanja su zaustavljena u martu prošle godine do kada je bilo već ugovoreno višednevnih putovanja za oko 150.000 učenika na ekskurzijama i nastavama u prirodi.

Samim tim nije iskorišćeno više od 600.000 ugovorenih pansiona u hotelima i odmaralištima na teritoriji Srbije i to bez podataka o jednodnevnim izletima koje je trebalo da budu realizovana od aprila do juna prošle godine.– Budući da hoteli u Srbiji (na Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Vrnjačkoj Banji, Divčibarama, Zlataru, Sokobanji i ostalim destinacijama) rade i primaju goste u skladu sa epidemiološkim preporukama u letnjoj i zimskoj sezoni tražili smo da se dozvole i dečja i omladinska putovanja.

Deca su, inače, tokom tog perioda porodično i mimo škole kroz razne kampove i sportske pripreme putovala – kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta. Oni upozoravaju da hotelijeri i agencije koje se bave ovim vidom turizmom ne rade skoro 11 meseci i da se nalaze na rubu egzistencije.Novac koji je uplaćen za đačka putovanja, a koji su agencije prosledile dečjim odmaralištima i hotelima je potrošen tokom prethodne godine za opstanak ovih privrednih subjekata.

Ukoliko ne dobiju mogućnost da realizuju ova putovanja imaće objektivan problem povraćaja novca u januaru 2022. godine, kako je predviđeno Uredbom Vlade Srbije o zamenskim putovanjima.

Hotelijeri neće biti u mogućnosti da vrate pare turističkim agencijama, agencije školama, posredno roditeljima, navodi se u ovom dopisu.Inače, za sada ne postoji takva obaveza, jer prema važećoj uredbi koju je vlada donela u aprilu prošle godine, novac se putnicima vraća početkom 2022. u slučaju da tokom ove godine ugovorena putovanja ipak ne iskoriste.– Predložili smo da, uz ostale neophodne mere, objekti u kojima bi deca bila smeštena, budu uslovljeni da ne primaju druge goste mimo organizovanih školskih grupa. Podsećamo da su se deca u velikom broju slučajeva vratila vannastavnim aktivnostima (sportskim treninzima, odlascima na pripreme sa sportskim klubovima, školama stranih jezika, druženja mimo škola…), da su najmanje ugrožena kategorija stanovništva i da je aktivan boravak u prirodi van sezone, od marta do juna apsolutno bezbedan i preporučljiv za zdravlje dece – navodi Seničić.

On dodaje da bi, osim ekonomskog aspekta, ponovno organizovanje dečijih i omladinskih putovanja značio i opstanak mnogih agencija, ali i hotelijera i prevoznika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button