Kovid pasoš spreman za nekoliko nedelja?

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) očekuje da će njihov digitalni kovid pasoš (IATA Travel Pass) biti spreman za nekoliko nedelja. U pitanju je aplikacija koja potvrđuje da putnik poseduje test na kovid 19 ili potvrdu o vakcinaciji, a koji su potrebni za ulazak u određenu zemlju.

Foto: Profimedia

Regionalni direktor aerodroma i spoljnih odnosa IATA-e, Vinoop Goel, istakao je da je ovde ključno pitanje poverenja. Putnici moraju biti sigurni da su testiranja koja su obavili ispravna i da će im ona omogućiti ulazak u određenu zemlju. Sa druge strane, vlade moraju biti sigurne da su testovi, koje putnici poseduju, zaista tačni i da ispunjavaju postavljene uslove.IATA navodi da je kovid pasoš dizajniran na „modularan“ način, što znači da može da radi i sa drugim digitalnim rešenjima koja se testiraju širom sveta. Biće dostupan na iOS i Android platformama, a očekuje se i da će biti besplatan za putnike.

Singapore Airlines je bila prva aviokompanija koja je u decembru krenula sa probama Travel Pass-a. d, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand su među ostalim aviokompanijama koje trenutno sprovode testiranja. Iz IATA-e navode da kovid pasoš razmatra i većina aviokompanija širom azijsko-pacifičkog regiona. Direktor Goel navodi da IATA trenutno sarađuje sa velikim brojem aviokompanija širom sveta i da uči iz ovih pilot-testiranja. Plan je da se sa Travel Pass-om počne u martu tako da se potpuno funkcionalan sistem rada očekuje u narednih nekoliko nedelja.Iz IATA-e ističu da je rizik od prevare sa štampanim dokumentima prevelik.

Europol je tako nedavno otkrio lanac falsifikatora u Francuskoj koji su prodavali negativne rezultate testova putnicima na aerodromu Šarl de Gol (Pariz). Prevaranti su, takođe, uhapšeni i u Velikoj Britaniji zbog prodaje falsifikovanih rezultata testova. Malezijska policija je nedavno uhapsila šest pakistanskih državljana osumnjičenih za isto krivično delo.

Ovaj problem je sada došao u prvi plan, jer postoji veliki rizik od prevara sa štampanim sertifikatima. Međutim, insistiranje nekih vlada na štampanoj dokumentaciji pokazalo se kao prepreka uvođenju IATA aplikacije. Avio industrija polaže nade da će ove godine doći do ponovnog pokretanja putovanja ali bez karantina. Međutim, očekuje se da će napredak u tom pravcu biti jako spor, čak i sa aplikacijom.

Prema podacima IATA-e, pandemija je katastrofalno uticala na avio industriju, a potražnja je opala za gotovo 70% tokom 2020. godine, u poređenju sa 2019. godinom. Industrija se nada oporavku tokom ove godine, ali je malo verovatno da će i primena vakcina odmah rešiti problem. To je upravo jedan od razloga zašto IATA smatra da je kovid pasoš zaista potreban.

Izvor: B92, Travelmagazine

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button