Kada ćemo na more u Grčku?

Prošlogodišnja tema broj jedan (a u vezi sa putovanjima), bila je kada će Grci da otvore granice? Trenutno se čeka 8. mart, dan kada je zakazano revidiranje odluke o otvaranju, ali kako saznajemo granice se tada neće otvoriti. Prema najavama one će ostati zatvorene sve do Uskrsa.

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

„Na sastanku u grčkom Ministarstvu turizma doneta je odluka da se granice te zemlje za srpske državljane otvore 1. maja 2021. godine“, najave su nekih medija.

Takođe piše se i da će ulazak građana Srbije u Grčku biće omogućen već 1. maja ove godine. Ulazak će biti moguć svim turistima sa sertifikatom o vakcinaciji, a biće moguć i turistima koji to nemaju.

Svi turisti koji nisu primili vakcinu biće u obavezi da urade brzi antigenski test na granici, čija će cena iznositi 10 evra. Još uvek nije potvrđeno kakva će pravila važiti za građane Evropske unije.

Međutim, grčki mediji navode da još nema nikakvih datuma, kada je reč o otvaranju granica, i prenose da je grčki ministar turizma Haris Teoharis na sastanku ministara EU istakao značaj sertifikata o vakcinaciji kao „ključne tačke“ za što brže pokretanje turizma.

On je naveo da bi ovakav dokument bio „najbrži put za povratak slobode kretanja turista, kako iz zemalja EU, tako i iz drugih država“. Takođe je napomenuo da vakcinacija ni u kom slučaju neće biti obavezan uslov za putovanje i podsetio da sertifikat neće ni na koji način ugrožavati lične podatke putnika.

Malo je verovatno da će granice sa Grčkom biti otvorene pre Uskrsa, za 8. mart sigurno ne, rekao je za B92.net izvor iz diplomatskih krugova dobro upoznat sa situacijom. Ministarstva Srbije i Grčke rade intenzivno već mesec i po dana na ovom pitanju, a uskoro bi trebalo da bude potpisan i protokol koji će to regulisati. Najverovatnije, do Uskrsa će sve biti poznato. Zemlja Olimpijskih igara, maslina i bogova zavisi i od Evrope, ali je izvesno da će biti neophodna ili vakcina ili PCR test.

Aleksandar Seničić direktor Jute je istakao da još nema nema zvanične potvrde: „Možda se nešto desi sledeće nedelje kada se održava Berlinski sajam turizma, kad se obično vrše najave za sledeću sezonu“, kazao je za naš portal.

Podsetimo, nedavno smo pisali o tome kako će građani Srbije teško moći u Grčku pre proleća, ali i o tome kako su ugostitelji na severu te zemlje veoma svesni gubitaka u slučaju nedolaska srpskih turista, pa je u interesu svih da se ova situacija reši što pre.

Poslednih nekoliko nedelja tema broj jedan jesu i kovid-pasoši oko kojih se diglo mnogo prašine. U susret mogućim uslovima ulaska u omiljene nam zemlje uz elektronski sertifikat, proverili smo kakvi nas uslovi čekaju, kako će izgeldati QR kod, kao i šta o tome kaže Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.“Koje će mere Grčka propisati još uvek nismo sigurni, ali apelujemo na sve građane da se vakcinišu protiv koronavirusa jer se time štitimo svi, bez obzira da li ćemo putovati ili ne“, istakli su iz ove ustanove.

„QR kod kovid 19 vakcinacije sadrži ime i prezime, šifru potvrde i to da li je validan. Smatramo da je svaki pokušaj falsifikovanja kršenje zakona“, objasnili su za naš portal.

izvor: b92.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button