Free climbing

Foto. visitnis.org
PRIRODNE STENE:
  • Jelašnička klisura je prvo penjalište u Srbiji posvećeno samo sportskom penjanju. Od prvih smerova koji su nastali 1994/95 pa do danas su svi opremljeni za sportsko penjanje. Stena je oštar dolomitski krečnjak i svojom belinom daje pravi kontrast okolnom zelenilu. Zbog mikroklime i orijentacije stena, najbolje vreme za penjanje je proleće i jesen.
    Trenutno u Jelašničkoj klisuri postoji preko 200 smerova težine od 4b do 8b (Fr.) i oko 250 bolder problema težine od 3A do 7C (Fr.).
    Broj smerova: 208 (4b-8b Fr.)
    Broj boldera: 244 (3A-7C Fr.) .Ocene: od 5a do 8b+
  • Sićevačka klisura je do 2010. godine bila rezervisana samo za ljubitelje tradicionalnog penjanja. Nakon održanog takmičenja “Naissus route climbing challenge 04”, kada je opremljeno oko 20 smerova, Sićevo počinju da posećuju i sportski penjači. Stena je južno orijentisana, te je idealan period za penjanje proleće, jesen, ali i sunčani zimski dani. Stene su krečnjačke i odlikuju se dobrim kvalitetom. Konfiguracije stena su različite, od ploča do jakih previsa i plafona.
    Trenutno u Sićevu postoji 14 sportskih smerova težine od 6b do 7c+ (Fr.). Blokovi: NRCC 2010.
ZANIMLJIVOSTI:

Jedna od najboljih sportskih penjačica u svetu, Staša Gejo, rođena je 1997. godine u Nišu. Član je niškog kluba PAEK “Niš” i reprezentativka Srbije. Prvakinja je na brojnim svetskim i evropskim takmičenjima u različitim disciplinama i kategorijama.

KONTAKT:

Planinarsko-alpinističko-ekspedicijski klub “Niš” (PAEK)
Telefon: 018 232 033
Web: www.paek-nis.org.rs
E-mail: gejosl@yahoo.com

Nature travel office
Telefon: +381 69 20 10 180
E mail: info@naturetraveloffice.com
Veb sajt: www.naturetraveloffice.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button