Evropske zemlje otvaraju granice vakcinisanim putnicima

Zemlje gladne turista dale su sve od sebe da otvore vrata vakcinisanim putnicima, a nagađa se da će avio-kompanije u budućnosti moći da opuste stroga pravila, piše britanski Independent. U očekivanju putovanja, neke evropske zemlje su ublažile pravila za one koji imaju dokaz da su primili obe doze vakcine.

blic,rs

Poljska je ukinula karantin za putnike koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa, pa će posetiocima koji putuju iz inostranstva i koji imaju dokaz o vakcinaciji biti mnogo lakše ući i boraviti u zemlji. Oni koji imaju negativan test na koronavirus starosti 48 sati pre prelaska granice takođe mogu zaobići ograničenja.

„Od 1. februara deset dana samoizolacije i testiranja na koronavirus nisu obavezni za pojedince koji su preživeli COVID-19 i nisu imali više od šest meseci od izlečenja, kao i one koji su vakcinisani i da od tada nije prošlo šest meseci“, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Estonija je najnovija zemlja koja nudi olakšice u karantinu za putnike koji su se oporavili od bolesti ili su vakcinisani. Karantin za ostale dolaske iz inostranstva, osim nekih zemalja sa niskim rizikom (Bugarske, Finske, Grčke, Islanda i Norveške), traje deset dana.

Od 1. februara vakcinisani posetioci mogu ući u Gruziju; sve što treba je da na granici pokažu dokument koji to dokazuje. Gruzija je prva država koja je u potpunosti uklonila ograničenja ulaska za vakcinisane putnike – bez testiranja pred polazak, bez testiranja nakon dolaska i bez karantina.

Rumunija je takođe objavila da putnici koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa neće morati da budu u karantinu po dolasku. To uključuje putnike koji dolaze iz zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom. Proći će najmanje 10 dana od druge doze pre nego što uđete u Rumuniju.

Prema islandskim vlastima, svi oni koji imaju važeću međunarodnu potvrdu o vakcinaciji izuzeti su od zahteva za testiranje i karantin.

Međutim, Island je naglasio da i dalje važe trenutna ograničenja putovanja. Tako, putnici iz EGP-a i Švajcarske mogu ući u zemlju, ali na primer stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu putovati na Island, bez obzira da li su vakcinisani ili ne, osim ako nemaju valjan razlog, kao što je član porodice na Islandu.

Kipar je u decembru postao prva država članica EU koja je objavila planove za ukidanje uslova za ulazak, kao što su testiranje i karantin. Međutim, vladin plan treba da stupi na snagu tek u martu.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button