Rasadnik golmanskih talenata na Čairu

Fudbalski klub Radnički decenijama unazad je poznat po kvalitetnim čuvarima mreže. Pantelić je nekada važio za najboljeg golmana sveta, Knežević je bio preteča modernih golmana, Milenković se proslavio braneći gol Nišlija u čuvenim utakmicama Kupa UEFA, Aleksandar Jovanović je nedavno dogurao do reprezentativnog dresa i španske “Primere”, a ne treba zaboraviti da je u Radničkom svoje prve superligaške korake napravio i Milan Borjan. Aktuelni golman Borivoje Ristić obeležio je poslednje tri godine i svojim sjajnim odbranama doprineo velikim rezultatima Radničkog, zvanju vicešampiona države i povratku na međunarodnu scenu.

Danas na Čairu stasava nova generacija talentovanih čuvara mreže. Pod budnim okom trenera golmana Miroslava Stankovića i golmana prvog tima Borivoja Ristića, sa ekipom rade Milorad Kojić, Dimitrije Stevanović i Stefan Ilić, od kojih se očekuje da u bližoj budućnosti ravnopravno konkurišu za “jedinicu” niškog tima.

Ono što je važno naglasiti je da su sva trojica prošla kroz Omladinsku školu Radničkog, a nedavno su prošli kompletne zimske pripreme sa prvim timom, gde su dobili šansu i da brane u kontrolnim mečevima.

Trener golmana Miroslav Stanković uveren je da je Radnički sa ovom trojicom rešio pitanje broja jedan u narednom periodu.

-Pre svega mi u sastavu imamo jednog prekaljenog i kvalitetnog golmana Borivoja Ristića, koji je pravi oslonac naše ekipe. Kojić, Stevanović i Ilić mogu mnogo toga da nauče od njega. Radnički je i ovim primerom pokazao da misli na svoju decu i ulazak ovih čuvara mreže u prvim tim je pokazatelj da se u klubu temeljno i kvalitetno radi sa mladim igračima. Ovaj tim ima svetlu istoriju u radu sa čuvarima mreže i sve ono što smo do sada uradili govori nam da idemo u dobrom pravcu. Od ove trojice očekujem veliki napredak u narednih godinu dana. Dobili su prostor da pokažu svoj kvalitet, radimo sa njima temeljno i smatram da je Radnički na pravom putu da reši pitanje golmana za narednih desetak godina– rekao je Stanković.

Milorad Kojić je već debitovao u Superligi, a nada se minutima i u drugom delu sezone.

Dugo sam u klubu i zadovoljan sam sistemom rada sa golmanima. Ja sam već neko vreme u prvom timu, vrebam svoju šansu iza neprikosnovenog Ristića, a ujedno pokušavam da pomognem mladim kolegama da se što brže aklimatizuju na uslove koje zahteva igranje u jednom ovakvom timu. U nastavku sezone želim da Radnički, pre svega, ostvari svoj cilj i izbori se za nastup na evropskoj sceni, a što se mene lično tiče, očekujem da ću dobiti određene minute i da ću ih iskoristiti na najbolji mogući način– jasan je Kojić.

Stefan Ilić je impresioniran nakon svojih prvih priprema.

-Pripreme su prošle sjajno. Imali smo u Turskoj fantastične uslove za rad i ja sam to iskoristio za ozbiljan napredak i rad. Čast mi je što sam dobio priliku da prođem pripreme sa prvim timom i moja je obaveza da sada opravdam poverenje koje sam dobio. Veoma mi znači rad sa trenerom Stankovićem i Borivojem Ristićem. Stanković nam je u potpunosti posvećen, a od Ristića smo mnogo toga naučili. Svaka njihova reč i svaki savet su zlata vredni za nas– istakao je Ilić.

Dimitrije Stevanović naglasio je kako je sada dominantniji u svom uzrastu.

Moji utisci su prelepi. Smatram da sam dosta napredovao tokom ove zime. Odradio sam prave i teške pripreme, dobio šansu da branim na jakoj utakmici… Važno mi je što sam osetio tu atmosferi i pritisak i smatram da sam stekao ogromno iskustvo. Sve ovo mi je značilo jer sam postao dominantan kada dođem u moj uzrast. Moj veliki  cilj je da u budućnosti postanem prvi golman ekipe– izjavio je Stevanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button