Vučić: Srbija spremna na nastavak dijaloga kad bude pozvana u Brisel

Zaključak sastanka sprskog predsednika Aleksandra Vučić i evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka je da će politika kompromisa dovesti do rešenja za obe strane bez ultimatuma.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Albanci nisu spremni za kompromis, ali je dobra vest što su spremni za dijalog, verujem da će biti nastavljeni razgovori u aprilu ili maju.

Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom i spreman je za nastavak u svakom trenutku, kada na taj dijalog bude pozvan u Brisel, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučuć je podržao namere da se politikom kompromisa dođe do rešenja za obe strane, koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljiti obe strane, bez ultimatuma i nametnutih rešenja.

Kompromisni dogovor značio bi nikome sve, a svakome dovoljno.

Predsednik Srbije je rekao da će Beograd insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma iz Brisela i sve što nije uspunjeno, a trebalo je još 2013. godine.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je „Srbija već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ i za dalji napredak prema članstvu u EU“.

Preneo je da je imao korisne i konstruktivne razgovore sa zvaničnicima u Prištini i liderima političkih stranaka i svima je poslao istu poruku koju je ponovio i u Beogradu:

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanja novinara rekao da Albanci nisu spremni za kompromis, ali je dobra vest što su spremni za dijalog i izrazio uverenje da će razgovori dve strane biti nastavljeni u aprilu ili maju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button