Vučić se u Dimitrovgradu sastao sa predsednikom Bugarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu, koji je povodom posete dva predsednika ukrašen srpskim i bugarskim zastavama.

Na ulicama su i transparenti dobrodošlice za dva predsednika i to ispisani na srpskom i bugarskom jeziku.

Izvor: EPA-EFE/STR(arhivska fotografija)

Radeva i njegovu delegaciju, predsednik Srbije sa delegacijom ministara dočekao je ispred Sportsko – rekreativnog centra „Caribrod“.

Nakon tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, predviđen je plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić i Radev zatim će se sastati i sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, a nakon toga će se zajedno obratiti medijima.

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

Kasnije u toku dana, u Gimnaziji Svetih Kirila i Metodija, Vučić i Radev prisustvovaće ceremoniji otkrivanja spomenika slovenskim prosvetiteljima, gde je predviđeno i obraćanje predsednika dve zemlje, nakon čega će obići i rekonstruisanu zgradu te Gimnazije.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, odnosno sutra, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.

U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Predsednik Vučić objavio fotografiju susreta sa Radevim

Predsednik Vučić je na svom Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“ okačio fotografiju susreta sa bugarskim predsednikom, uz poruku „Dobrodošao dragi prijatelju!“.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button