Vučić razgovarao sa Putinom

Srbija će uz pomoć ruskih stručnjaka proizvoditi vakcine

Prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a odnosi dveju zemalja su stabilni i idu uzlaznom linijom, konstatovano je tokom telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

„Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je predsednik Srbije.

On je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine „sputnik V“, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva.

„Predsednik je zamolio ruskog kolegu da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od koronavirusa“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Vučić je naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine. Dvojica državnika su, u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Srpski predsednik izrazio je posebnu predsedniku na Putinovoj poruci koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

„Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom, a mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo su veće od iskorišćenih“, naveo je Vučić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button