Usvojen izveštaj o napretku Srbije

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlameta usvojio je izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika sa 57 glasova za, četiri glasa protiv i devet uzdržanih, saopštio je predsednik odbora Dejvid Mekalister.

rs-lat.sputniknews.com

Članovi Spoljnopolitičkog odbora su glasali o amandmanima na izveštaj Vladimira Bilička, a zatim i o tekstu o celini. Od ukupno 385 amandmana usvojeno je svih 38 kompromisnih amandmana, kao i 49 pojedinačnih.

U usvojenim amandmanima su u odnosu na originalni tekst pooštrene formulacije i kritike u oblasti borbe protiv korupcije, funkcionisanja Narodne skupštine i stanje medija, dok se pozitivne ocene odnose na ekonomske pokazatelje, učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom. Pozitivno je ocenjena i strategija Srbije prema romskoj zajednici i podržavanje parade ponosa.

Istovremeno, od vlasti u Srbiji se traži da „rečima i delima“ rade na ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u EU. Poslanici su zatražili od EU da unese više dinamike u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo primeni novu metodologiju proširenja u pregovorima sa Srbijom i jasno predstavi konkretne podsticaje od interesa za građane Srbije.

U tekstu izveštaja se naglašava zabrinutost zbog „najslabijeg skora“ Srbije u usklađivanju sa spoljnom politikom EU u poređenju sa drugim zemljama regiona, kao i zabrinutost zbog „sve većeg uticaja Kine“.
Nakon glasanja u Spoljnopolitickom odboru, očekuje se da će izveštaj o Srbiji, u formi rezolucije, biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 24. i 25. marta u Briselu.

IZVOR:RTS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button