Predsednik najavio velike projekte za Kragujevac i Knić

Predsednik Aleksandar Vučić danas je tokom obilaska Šumadijskog okruga obišao Kragujevac i Knić, a tokom obraćanja medijima se osvrnuo i na navode Veljka Belivuka da su navodno godinama sarađivali.

15.10 Vučić u poseti destileriji „Aleksić Prvi“ u Guberevcu

Vučić je obilaskom destilerije „Aleksić Prvi“ u mestu Guberevac kod Knića završio obilazak Šumadijskog okruga. Destilerija čak 80 odsto svoje rakije „Gružanska nit“ izvozi u inostranstvo.

Predsednika su ispred destilerije dočekali mališani u narodnoj nošnji, a najstariji u tri generacije Aleksića, Pera Aleksić, pokazao je predsedniku destileriju i objasnio mu kako teče proces pečenja rakije.

Aleksići, porodično preduzeće, rakiju proizvode na tradicionalan način, a nakon što se šljiva pasira u mašinama, sledi fermentacija u cisternama, a nakon toga se pune kazani od čak 500 litara.

Predsednik Vučić upitao je šta nedostaje odnosno šta može država da učini, a Aleksić je ukazao da je voda najveći problem.

– Zato ćemo 147 miliona dinara da uložimo u vodovod u Kniću i to će biti rešeno – rekao je Vučić i ponovio da će velika novčana sredstva biti uložena u Kragujevac i Knić i da će to biti više nego u prethodnih 60 godina.

14.30 Predsednik stigao u Knić

Nakon posete Kragujevcu Vučić je stigao u Niš gde je obišao rekonstruisanu OŠ „Vuk Karadžić“.

1 / 5 Foto: Printscreen/Pink

Predsednika su ispred škole dočekali mališani u narodnim nošnjama. Vučić je rekao da đaci u srednjoj školi u Kniću imaju mogućnost dualnog obrazovanja i naglasio da je to veliki uspeh za taj kraj.

Tokom obilaska škole rekao da su predstavnici lokalne vlasti u Kniću tražili sredstva za projekte od čak 30 miliona evra. Tom prilikom je saznao da je u Kniću dupliran broj novorođene dece pošto je 2016. njihov broj bio 62, a sada 120 beba.

– To je najlepša vest i mnogo sam srećan zbog toga – rekao je Vučić.

Deca i članovi školskog sistema iz OŠ „Vuk Karadžić“ uručili su poklon predsedniku – sliku staru više od stotinu godina kao znak pažnje i sećanja na Knić.

Najavio je i da će u Kniću biti izgrađena velelepna sportska hala sa 500 mesta, a najavio je i da će više od milione evra biti uloženo u lokalne puteve. Više od 170 miliona dinara biće uloženo u vodovod i kanalizaciju.

– Pomozite da imamo mnogo dece da vredi šta radimo. Ti putevi ostaju njima. Sve ovo što gradimo mora da ostane i za buduće generacije. Srbija će biti pod velikim pritiskom, ali mi ćemo pokazati da smo jači od toga i videće da Srbija ide napred – rekao je predsednik i ocenio da će kad sve bude urađeno Knić ličiti na lepo švajcarsko ili austrijsko mesto.

Vučić je ukazao u obraćanju građanima Knića da će Srbija biti pod velikim pritiskom u narednom periodu, spolja zbog KiM i RS, a unutra zbog mafije koja je digla glavu.

– Mafiji ćemo odseći glavu i pokazati da je država jača – poručio je Vučić.

13.30 Vučić se sastao sa predstavnicima Šumadijskog okruga

Vučić se u Kragujevcu sastao sa predstavnicima Šumadijskog okruga.

Dolazeći na sastanak u zgradu Gradske uprave Vučić je rekao da će u narednom periodu uslediti mnogo projekata za Kragujevac u koje će biti uloženo mnogo novca jer se mora uraditi ono što nije urađeno godinama unazad.

– To su veliki projekti i stvari koje će da promene izgled Kragujevca, ali i vratiti mnogo ljudi koji su odlazili iz Kragujevca. A vi morate snažnije i jače da se borite za građane – poručio im je predsednik.

Razgovorima prisustvuju i ministar Tomislav Momirović i državni seketari u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i Aleksandar Stefoski.

Šumadijski okrug čine Grad Kragujevac i opštine Aranđelovac, Batočina, Knić, Lapovo, Rača i Topola.

Predsednik obišao fabriku Simensa

Obilazak Šumadijskog okruga Vučić je započeo obilaskom fabrike Siemens mobiliti u Cerovcu kod Kragujevca. Predsednik je nakon sastanka sa predstavnicima nemačke kompanije obišao pogone za izradu šinskih vozila i poželeo srećan rad radnicima sa kojima se zadržao u kraćem razgovoru.

Sa predsednikom su u obilasku i ministar građevinarstva Tomislav Momirović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Vučiću je prezentovano šta se sve po fazama radi u fabrici.

Predsednik je tokom obilaska fabrike primetio da ima dosta mladih koji rade i najavio da ćemo tek raditi na dualnom obrazovanju s obzirom na nove investicije koje dolaze u Srbiju.

Nemački investitori su prema njegovim rečima veoma zadovoljni sa radnom snagom u Šumadiji i zato posebno ulažu u Tehničku školu i Univerzitet u Kragujevcu u okviru dualnog obrazovanje.

– Biće fabrika koje će proizvoditi i delove za autobuse i za tramvaje i razne druge investicije zbog čega moramo da unapredimo naše ljude – rekao je Vučić i posebno se interesovao za lake vozove.

Naglasio je da Simens pravi vozove za regionalne pruge koji su potrebni Beogradu za linije do Lazarevca i drugih prigradskih mesta.

Predsednik nije krio oduševljenje i više puta je ponovio da je srećan zbog onoga što vidi.

– Svetsko, a naše – rekao je Vučić.

Tramvaji za nemačko tržište

U Simensovim pogonima u Kragujevcu rade 894 zaposlena koji proizvode šinska vozila, a krajem prošle godine sa proizvodnih linija izašao je prvi tramvaj namenjen nemačkom tržištu.

Prvi tramvaj proizveden u fabrici Simens mobiliti u Kragujevcu dug 37 metara 14. decembra je otpremljen Bremen. Ta kompanija ima još puno narudžbina za tramvaje koji će prevoziti putnike u gradovima Nemačke. U protekle dve i po godine prošla proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

Predstavnici kompanije su naglasili da je sve teže naći zavarivače i da im je cilj da zadrže radnike koje su obučili. Prosečna plata zavarivača u Simensu je prema njihovim rečima 70.000 dinara.

– To je više od republičkog proseka – primetio je predsednik.

Vučiću je na kraju obilaska fabrike predstavljen novi model tramvaja.

1 / 6 Foto: Printscreen/Tanjug

– Danas sam posebno ponosan jer kad sam dolazio pre dve-tri godine ničega od ovoga nije bilo i sve je delovalo nestvarno. Mnogo toga možemo da naučimo od naših nemačkih prijatelja. Uradili smo mnogo za kratko vreme. Napravili smo ovde tramvaje za Evropu, a ovo je tek početak – rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da Simens namerava da pretvori Kragujevac u najvažnije železničko čvorište u Evropi i dodao da je siguran da ćemo na ulicama naših gradova moći da vidimo tramvaje i vozne kompozicije koje će izlaziti iz fabrike u Kragujevcu.

– Nemci kad dođu ne napuštaju zemlju kad istekne rok za subvencije. Dolaze da ostanu. Pred Šumadijom su veliki projekti. Izgradićemo 1,4 km pruge za testiranje vozila. To će koštati više od 20 miliona evra. Imaćemo razvojno-istraživački centar – rekao je Vučić i naglasio da je ovo tek početak investicija Simensa u Kragujevac.

Vučić je najavio i rekonstrukciju stadiona „Čika Dača“ u Šumaricama.

– To će biti lepotica od stadiona. Uskoro kreće rekonstrukcija – rekao je Vučić i najavio početak izgradnje banke matičnih ćelija i rekonstrukciju kliničkog centra.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button