Ovo su beneficije koje je predsednik Vučić potpisao u Rusiji

Ostvarena cena za isporuke Ruskog gasa Srbiji za prvih sest meseci 2022. po ceni od $270/1000m3 predstavlja veliki uspeh za našu zemlju.

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Ovo posebno kad se uzmu u obzir trenutna nestašica ovog energenta u Evropi, tržišne okolnosti na Evropskim berzama gasa, kao i visok stepen fleksibilnosti u povlačenju količina koji je obezbedila naša strana.

Naime, na referentnoj Evropskoj berzi (Roterdamski TTF) za prvih šest meseci 2022. danas su zatvarane trgovačke transakcije po ceni od EUR 68.77/MWh, to jest $812/1000m3.

Berze su posebno osetljive na prva tri meseca 2022: na TTF su se za period januar – mart danas zatvarale transakcije na neverovatnih EUR 91.5/MWh, to jest $1080/1000m3. Ovde je važno napomenuti da se ovako iskazane cene odnose na isporuku FIKSNIH količina, u ujednačenom dijagramu isporuke tokom ugovornog perioda.

Nasuprot tome, ugovorenih $270/1000m3 predstavlja vanserijski dobar posao za našu zemlju. Posebno kad se uzme u obzir da Srbija ima visok stepen fleksibilnosti u povlačenju ugovorenih količina – može optimalno da ih dimenzioniše u skladu sa svojim realnim potrebama.

Ove će odrediti ukupan enrgetski bilans zemlje u narednim mesecima: obim potražnje za energentima u skladu sa oštrinom zime, ali i stepenom padavina i hidrološkim prilikama. Poznavaoci prilika objašnjavaju da se ovakve opcionalnosti dodatno naplaćuju i do 40% ugovorene cene.

Ekonomska dimenzija ovog uspeha govori sama za sebe. Naša strana je izdejstvovala snabdevanje gasom po ceni koja je čitavih $542/1000m3 ispod tržišne cene.

Kada se uzme u obzir da se Srbiji po ovom aranžmanu dozvoljava da povuče cca 2 milijarde metara kubnih, dolazimo do fantastične cifre od bezmalo 1,1 milijarde evra koja za našu stranu predstavlja uštedu.

Izvor: Kurir.rs/Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button