Lajčak: Nastavak dijaloga čim vlada u Prištini preuzme dužnost

Evropska unija (EU) je ubeđena da je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije apsolutno moguća, to je u njihovom interesu, u interesu celog regiona i same Unije, ocenio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Lajčak je objasnio da je EU posrednik u tom dijalogu, ne nameće bilo šta, ali posreduje u pregovorima kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rešenje o različitim elementima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.
U pravu ste da se tema o kojoj se raspravlja od septembra odnosi na uzajamna finansijska potraživanja i imovinska pitanja. Već smo imali tri runde diskusija na nivou glavnih pregovarača prošle godine, što je omogućilo stranama da razmene svoje stavove, i održali smo uvodne diskusije o ovom veoma složenom i osetljivom pitanju, rekao je on.

Spremni smo da nastavimo čim nova vlada u Prištini preuzme dužnost, poručio je Lajčak.
On je istakao da EU i SAD imaju dugu i produktivnu istoriju bliske saradnje na zapadnom Balkanu i u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Ova saradnja je donela opipljive pozitivne rezultate proteklih godina, i ja sam u čestom kontaktu sa svojim američkim kolegama, kako bismo pripremili zajedničku strategiju i zajedničke aktivnosti, i radujemo se obnovljenoj bližoj transatlantskoj saradnji, predočio je Lajčak.Upitan šta bi trebalo da bude glavni element sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, Lajčak je objasnio da su se strane saglasile o glavnim elementima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji u julu.Neke od njih već znate jer se o njima diskutovalo ili su zaključeni tokom leta 2020. Ostali će biti deo naših budućih razgovora, naveo je Lajčak.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button